Učitelj

480

и да нађе неколико примера. У сваком житу и кукоља има. Он би требао, преко једне тако деликатне ствари ћутке да прође, јер због 3—4 примера, није крив цео једап сталеж женскиња у коме има светлих примера.

Да је тај г. Пт. Теологије био наставник једне Више Женске Школе, он о њима неби тако говорио.

Даје тај господин От. Теологије макар један пут био школски надзорник, он о њима неби тако говорио.

Да је тај господин с љубављу пратио трновиту стазу, којим греде српеки учитељи, понаособ учитељице, он би онда друкчије говорио.

Да је тај господин студирао наше женскиње, нарочито нас учитељице, он би пуно и пуно и готово само тих примера налазио. где су оне у кући и отац и мајка и домаћин куће и све.

Кад би тај господин Пт. Теологије, зашао по српским селима и у сваку кућу ушао где девојака или млади има, наилазио би дивне женске ручне радове с дивно и укусно сређеним бојама. На питање од кога су одпочеле то добијао би увек баш увек одговор: од госпе учитељице. Само ако у том селу има школа.

Кад би тај господин професор питао наше среске лекаре, ко му највише болесну децу, ђаке упућује; Добио би одговор: учитељ-ице. Наравно кад би знао како наш сељак не радо иде лекару.

Кад би тај Пт. Теологије боље и дубље студирао развитак нашега народа свуд би наилазио на светле примере учитеља и учитељица.

Да идемо и даље и да се запитамо: Који је први с љубављу прихватио „Коло Српских Сестара“, ко први него наше учитељице;

А кад би господин Пт. Теологије за то своје студирање из "ранијих година тражио примере у пожртвовању за народ међу учитељицама, нашао би за време нашег ратовања с Турцима па и доцније с Бугарима — дивне примере где су учитељице заступајући своје колеге војнике — нису радиле само програмне ствари но заједно т. ј. утичући на своје ученике, спремале потребне ствари "за рањенике. Њему је сигурно и то преисториско доба, као што за задруге нашега народа назива преисториске. :

Ја не поричем да би може бити нашао и таквих примера међу учитељицама, да која није водила рачуна о своме позиву и части.

Нису ни оне непогрешиме. Али кад би господин Пт. Теологије боље познавао своју науку и прво њу студирао, нашао би ту друге узроке и преко таквих примера прошо би са сузама а не