Učitelj

484

некад у вароши бива. Међутим од љубави ни трага. Наш сељак увек рачуна и увек реално гледа на те ствари.

Деси се по који пут, али верујте ми то ретко бива, да девојка и из љубави утече али као што рекох то бива ређе.

Веруј ми, од кад сам учитељица. (10 год.) а непрестано сам у селу била, свега сам имала 2 случаја бегства из љубави.

У селу К. побегла је једна девојка из врло богате куће. Та је девојка врло често долазила код мене с плетивом и везом. Долазиле су и друге девојке и ја сам им тако сакупљеним читала Јанкове приче. Сећам се баш како се баш та одушевила, кад сам јој читала Јанково „Девојче“ и „Момче“. (Гле па г. професор има право ја сам читањем Јанкових прича штетно утицала на сеоско женскиње).

Та је девојка, као што рекох, била из добре куће. Безбрижно и весело сеоско девојче, које је и смело и хтело да воли. И заволела је најлепшег момка у селу. И мене је се та ствар допала, ма да је то за њеног оца, као доброг домаћина, била велика срамота.

И ја сам га позвала и говорила му добру страну тога њеног поступка. Говорила сам му о њеној срећи и љубави, изнела му пуно других примера, где отац да девојку за момка кога не познаје, па му трећи дан дође жалба и онда тек гадно бегство после венчања. И да не беше мене, а чика Коста ме је волео као своје дете, ауторитетом својим код полиције, враћена би била и поред срамоте да је поћ провела у момковој кући.

И веруј ми, ја лично не би била противна оваквом „бекству“ из љубави, али младо и просто наше сеоско женскиње буде обично преварено, п без љубави бежи.

Други случај опет из љубави, десио се пре неколико дана у овом селу.

Једна лепа девојка пз једне богате куће, заволела. је једног ђиду али из сироте куће. Дуго се говорило по селу, да ће она утећи, али удешава пралику, да је њени не опазе. Повнавајући девојку упитам је једном: је л истина да га воли, и да ће побећи Погледала ме и насмејала, не одговоривши ми ништа,

Тога истога дана пред вече, оставила је судове код школске капије и отишла с драгим. Кад сам на вику и смеј комшија дошла и видела шта је, и њене судове, видела сам и сеоску пдилу и љубав.

Ето, та два примера из љубави. а. 100 других из рачуна, па

пау сар една а ве а аса ин и лаље АМе,