Učitelj

487

и изазива ђаке наше и муслиманске вјере. а католике не кажњава ни онда, када и политичка власт мора да кажњава, по 5 к. глобе, због скандала, које, чак и по улицама праве.

Препарандија наша у Сарајеву превршила је сваку мјеру. Чак су ђаци друге вјере подбадани, да изазивају и вређају народност наших ђака, чиме су изазвали штрајк који је био толико огорчен, да су наши прваци Митрополит Мандић и Глиша Јевтановић морали ићи влади, тражити сатисфакције за наше ђаке и уложити протест против незаконитог поступка Управе Сарајевске Препарандије. А када ни ту нису добили потпуног задовољења, морало је доћи до тога, да су телеграмом изјавили жалбу самом Буријану, заједничком министру. Пошљедице тих штрајкова учиниле су, да су многи наши ђаци морали ићи у Пакрац и др. учитељ. школе.

Све су ово црне слике, које се сигурно и вашег срца дотичу. Али има нешто што може дати утјехе и вама и нама. У колико нам се више праве сметње са стране са које. не би требало у толико је. приватна иницијатива живља. Ви без сумње то можете запазити и из наших листова. Наш народ се све то више буди, што га више притискују. Он више не жали никакве жртве, коју он не би учинио за своју просвјету. Само у пошљедњој четврти године колико је основано фондова за школе и цркве, колико је ударено темеља. школама, колико је нових отворено и колико је основано народних читаоница и књижница. Као новије тековине у школама могу вам поменути школе у селу Хргуду, котору столачком, школу за села, Добрицу, Љубјеницу пи Коритник, школу у Варешу, тамо где су Срби на мртвој стражи ит,.д. У овом подизању школа и оснивању фондова, показује се толико пожртвовања, да се на самом збору покупи одмах као прилог по неколико хиљада круна. Тако исто добро иде и са подизањем народних књижница и читаоница.

Као још један утјешан факат, може се навести и то, што се. Срби православне и муслиманске вјере једнодушно потпомажу. За доказ тога, може нам послужити и то, што у подизању школа потпомажу једни другоме, тако да је један муслимански кмет подигао школу за православне Србе. Исто је тако, ту скоро у Бусовачи, отворена муслиманска и српека читаоница у најбољој слози и љубави. Правила су тако направљена да су обе стране за-. довољне, а писата су ћирилицом и арапскимсловима.

Напошљетку јавна критика и помоћ постали су живљи но икада досада. Сада већ има четири политичка листа, који верно заступају народне интересе. Муслимански лист „Босанско Херце-