Učitelj

491.

Српска трговачка омладина у Бања-Луци сакупила се и одржала једну скупштину, на којој је једнодушно решила да оснује Српско Трговачко Омладиеско Удружење. За ту сврху одмах су изабрали и један одбор, који ће се старати да друштво што пре ступи у живот.

Српскаликола у Мостару. — Црквено-школска општина решила је да подигне нову школску зграду у вредности од 150.000 крупа.

ЦРНА ГОРА

Средња школа у Никшићу. — Грађани у Никшићу носе се мишљу да оснују у свом месту што скорије једну средњу школу. У тој сврси они су поднели и молбу црногорској народној скупштини да држава ту школу отвори, а у случају буџетске немогућности, грађани нуде и новчану помоћ.

#

Лука Зоре, директор гимназије на Цетињу, умро је. Покојник је родом из Цавтата крај Дубровника, а био је Србин римокатоличке вере. Служио је као професор више година у Дубровнику и на Цетињу, а као књижевник истакао се својим спевом „Објављење“, који је излазио у некадањем „5јоутеп“. Он је први покренуо с пок. Фабрисом српски књижевни лист „Срђ“ и кад је "Тројановићева песма изишла у Срђу, због које је песник са Фабрисом, као велеиздајник, затворен, тада је и против Зоре аустријски државни тужилац био подигао тужбу и тражио да се и он затвори. Али тада је Зоре био на Цетињу, као директор гимназије и васепитач кнежевића Петра, зато државни тужилац одустане од тужбе, јер су му биле довољне две жртве. Српека Академија. Наука изгубила је свога дописног члана.

ТУРСКА

Учитељско удружење Беранске Нагије, одржало је своју скупштину и изабрало нову управу. — После избора нове управе скупштина је расправљала: шта се може учинити у корист удружења п свога усавршавања. Удружење је једногласно решило, да се сваки члан претплати на по један или два педагошка часописа, које ће чланови давати један другом у замену на читање. У исто је време решено, да сваки члан, ради практичног усавршавања у