Učitelj

448

зали Државни Савет, тврдили да је то збиља место где се још може наћи правда аи „Учитељ“ је у ентузијастичком узбуђењу донео на крају Ове којом је известио своје читаоце о томе: Слава Државном Савету“.

Али то не потраје дуго. Радост учитеља је била прерана и код учитеља наступи разочарење !

Ондашњи министар просвете г. Љ. Стојановић, који је држао да би се решењем тога питања заљуљали основи државе и да би наступила сигурно каква пропаст земље ако учитељи дођу до овог свог права, напабирчи још неколико разлога, који су били довољни да „убеде“ Државни Савет да усвоји министрово гледиште по овом питању.

Али с овим није Ппа Ја сотеда !

14. априла прошле године поднесе молбу министарству просвете г-ђа Василија Стојановићка учитељица из Жаркова а с њом и још неке учитељице тражећи да добију Ш повишицу у 13. години. Министарство Просвете по утврђеној практици одби их све, али Државни Савет, налазећи да су њихове повишице падале у времену које је владало између закона од 1898. г. и 1. јануара 1905. год. кад је нови закон од 1904. ступио у живот у свом финансиском делу и кад по његовом мишљењу треба да важе одредбе закона од 1904. год. у свима његовим појединостима — поништи решење министрово и нареди да донесе друго по коме фактички треба да добију ове учитељице Ш периодску повишицу, и ако немају 14 година службе!

51 С!

· Једно највише државно тело доноси у 3 иста случаја 3 разна решења! Има ли овако што још и гдеу свету

Народна Скупштина доносећи данашњи закон о нар. школама ишла је на:ло, да побољша стање учитеља основ. школа. МИ кад је она учинила све жртве што су до ње стајале и дала све што се од народа тражило, без сумње неби одузимала, учитељима оно што су имали а сто где се