Učitelj

907

о ппјењу Краљевића Марка где се вели: (Херцеговац:) „Богме ми више и не треба, овде има вина и за 50 људи“, — на што ће Марко: „Куку, први људи; леле, људски изроде! Ако овако потраје доћи ће време да једно јаје четири човека носе. Дедер, Херцеговче! раствори...“ и Марко испи 80 ока вина (из 2 маха по 40 ока) у два душака, а јуначка не окваси брка (нити запева као петао, ни заурла вучки, ни се ваљаше свињски, као што каже „Како је постала ракија“ на стр. 185... Што рекао г. Поповић (у Књиж. Гласнику“ од пр. год.) о Карађорђу, да се рече и овде: „И ако је о Марку — много је“. Зар о Марку — народном најмилијем јунаку — ништа лешше да се пе нађе!; А како се ово слаже са расписом г. Министра просвете п цркв. послова, да учитељи и лекари држе народу предавање о штетности алкохолних пића% Још у овој се причи каже да Марко бега с мегдана од кад је пушка на свет изашла у неку пећину, па чека згоду да појаше Шарина, покупи Орбље и окупи бити Турке, те да ваљда кад се врати — испије на један душак 80 ока вина. Завршетак је у овој причи ваљало да буде патриотекп, па се превидео онај кијамет у почетку и у средини приче п изведена је као Домановићев Краљ Марко у каквом сеоском позоришту. Ова прича нема никакве вредности.

Све ове приче у овој читанци могу присвојити сви народи за своје. У њима нема српског националног духа.

0 народним причама у принципу нећемо још да говоримо, али, ето, нека се читаоци сами о томе увере: јесу ли ове приче и одабране п подесне за 11 равр. осн. школе. Наше је тврдо уверење да нпсу. Оне имају онај дубоки морал, који се у свакој народној причи испољава где јаче где слабије. Нема сумње, и ове су приче у суштини добре (јер апсолутног зла немају) као што и дуван, пића и др. нису апсолутно шкодљиви, само их у своје време и умерено ваља употребита; а многима од ових прича није још време.

М. Вујанац.

2

(Наставиће се.)

КРАЋИ ПРИКАЗИ НОВИХ КЊИГА И ЛИСТОВА

А) СРПСКИХ Школски радник. Педагошко књижевни лист. Власник учптељски збор окр. рудничког. Уредник Јов. М. Поповић учит. Св. 1. јануар 1907. Година [. Горњи Милановац.