Učitelj

511

којима радник заслужује кору хлеба; лагано али стално упропашћивање здравља; неосигураност радникове породице у случају смрти храниоца — изазивају дубоко поштовање према свима радницима. Та чињеница нагнаће дете — читаоца — да више пута размишља о неравноправности међу људима, и може ли се отклонити.

"У свима часописима, о којима је реч, има око 15 чланака техничке садржине, али су само 4 најбоље написана, који заслужују општу пажњу. Ти су чланци: Лов на китове, Како се граде. бродови, Први руски часовничар, Несрећа у рудокопима. —

Народна школа и раднички сталеж. Написао Б. Вологдин, Петроград 1906. г. Цена 8 копјејака.

У овој се књизи говори о захтевима руско социјал-демократске радпичке партије. Они траже: одвајање школе од цркве; бесплатно п обавезно опште и професионално школовање деце обојега пола до 16. године; да се сиротним ђацима даје бесплатна храна, одело и све школске потребе на рачун државне касе, Третирајући истакнуте сахтеве писац је покушао да објасни значај и улогу капитала, значај социјалистичке идеје, стање пролетаријата, као првог пи моћног заштитника народа и просвете. Ниједно питање није исцрпно претресено а на више места сам себи противуречи, а то је доказ да није дорастао послу кога се латио. Криви државу што веронауку ставља на прво месту и што боље не награђује учитеље, него се муче и злопате са 60 па и 48 рубаља год. плате, ма да живе међу племићима којима, прелева. На више места писац износи нетачне податке што му не може служити на част, при свем том што се прави вајни поборник школе и учитеља. Књига, оваква каква је, није за препоруку. | с.П.

БЕЛЕШКЕ.

_ Комисија за преглед књига за децу. — Главни Просветни Савет изабрао је у комисију за преглед поднесених рукописа за дечју књигу коју Министарство Просвете намерава издати за поклањање ученицима основ. школа 0 годишњим испитима, ова лица: г. г. Павла Поповића проф. Универзитета, Пг. Мил. Јовановића и Св. Максимовића проф. гимназије. Дакле Главни Просветни Савет нашао је да за оцену књиге која се намењује деци осн. школа не треба да се саслуша мшшљење и једнога, учитеља. Лепо, Бога ми!

; Зе

34»