Učitelj

624

седних земаља. он је проучио али све путујући, мерећи и гледа- | јући; дакле све што је проучио, то је видео, опипао, осетио. Српска. књига добила је овим једно капитално дело а млада српска наука даје њиме један нов одличан доказ свога живота и напретка. Дело систематски израђено, на основу личних опажања, осветљено сликама; факат, што су први пут озбиљно и на новим основима проучене две српске земље, у којима се данас преживљује велика политичка епоха борбе и препорођаја, све то чинећи част српској науци осваја себи стално место и у научном свету целе земље.

Омладина и њена књижевност. (1848—1871.). Изучавања о националном књижевном романтизму код Срба. (7. књига награђена. ив Задужбине др. Љуб. Радивојевића). Издала Српска ~ Академија. Београд 1906. Државна Штампарија. НЕ: 50: у вел. 8"

"с 8 прилога. Цена 5 дин..

Оваки културни народ има своје јасно истакнуте епохе, у којима се видно пстицао душевни и морални живот његових интелигентних синова, у коме су промицале и водиле духове извесне идеје и заноси времена и у коме се припремао терен за новије мисли, за друкчије друштвене формације.

'Нејважнија од тих културно-књижевних одсека у историји српскога друштва јесте ово такозвано Омладинско доба, које почиње пре Маџарске буне и завршује се крајем седамдесетих година прошлога века. То је доба, у коме води прву реч школована српска омладина с обе стране Саве и Дунава и највеће му је обележје родољубље, нарочито истицано у спољним манифестацијама, у песмама, лакој књижевности и новинарству.

Подаци за писање књиге о томе добу били су растурени по листовима и архивама, онога времена и успоменама још доста живих радника онога доба. Скерлић је врло истрајно и савесно умео те растурене податке прикупити, оверити их и систематски их изло; жити у својој великој књизи.

Ну он је описао само књижевне и политичке прилике онога доба, означио разне стране утицаје на писце наше тога доба, про- | "учио узроке омладинског покрета и стварање омладинских заједница, критички оцењивао рад радника и писаца тога доба, али није додиривао економско-социјални и просветни живот тога доба. Најзад он је, са опсежним својим радом дао повода другима, да истоме израде и пандан. Келели би, да писац, са оволико исто. пажње изради и доба, које је настало за омладинским, а то је доба политичког реализма и радикализма од 1870. па до данас.