Učitelj

623

исто и по која у духу националне свести, а ове су све моралне

или привредне. М. Вујанац.

(Наставиће се).

КРАЋИ ПРИКАЗИ НОВИХ КЊИГА И ЛИСТОВА

А) СРПСКИХ.

Народне Новине. Лпст за народно просвећивање. Бр. 1.

3. Власник и уредник Жив. Дачић проф. Београд. Нова Мама: рија Давидовић. Цена је листу годишње 2 дин.

Одавна се осећа потреба за оваким листом који би продирао што дубље у масу народну и својим популарним штивом утицао ни просвећивање масе пародне.

Да ди ће овај лист моћи задовољити потребу којој се намењује то ће се видети доцније а судећи по овим првим бројевима може се рећи да се уредништво брижљиво стара да нађе пут.

Овоме предузећу желимо успеха и препоручујемо га нашим учитељима да га потпомогну.

Основе за географију и геологију Македоније и Старе Србије. с проматрањима у Јужној Бугарској, Тракији и суседним деловима Мале Азије, Тесалије, Епиру и Северној Арбанији. Написао. Јован Цвијић. У 2 књиге. Прилози су уз ово дело два атласа: 1. Геолошки Атлас Македоније и Старе Србије п 2. Језера Македоније, Старе Србије и Епира. Београд 1906. Државна Штампарија. Издање Срп. Краљ. Акидемије.

Књига прва са 51 географском и геолошком скицом, прорилима и фотографијама. Стр. 392 на 4.

Књига друга са 83 геогр. и геол. скица, профила и фотографије у тексту п 19 фотографија у прилогу. Стр. 393—688. Цена;

Г. др. Цвијић, са ретком паучном спремом и необичном вредноћом, решио је још једно необично тешко питање, у чије се решење могло довољно сумњати. Он је научно испитао и проучио земљиште и његов састав, слојеве и облике брда и долина, једном р чју сву географију и геологију Старе Србије и Македоније. Тиме је он проучио земље, које је било најтеже проучити како због теренских незгода тако и због неповољних политичких и путничких прилика у њима. И те две српске земље и велике просторије су-

41