Učitelj

636

= Зашто не долазите кад вас зовем“ — запита он, ади кад не доби никакав одговор, обрати се Сими:

— Што ниси дошао Симоз

"— Молим господине, веле да сте умрли, 7

— Да, умро сам, али вам нисам казао како да се владате,....

— Вели да је умро! зачу се шапат. |

— Па сам, — настави он, — вато и дошао да вам кажем да, будете добри и послушни као што сте били и до сада. Онај чика из Београда, који се брине о вама, послаће вам новор господина, а ви слушајте и њега као што сте мене слушали, А ви, = и ту нас погледа редом, — што сте се јуче купали без дозволе, немојте други пут тако, већ будите послушни. Хоћете лизг

— Хоћемо, хоћемо. хоћемо господине !

„.„Крова сан осећам како ми некакав рапав предмет клизи, прво по челу, па по образима. Напрежем се да се сетим шта ЈЕ то, али ме је сан заплео као нека паучина па никако не могу..... Господин — Веља нестаје у неком сутону, који све даље одмиче и све виднији бива. Покушавам да ослободим десну руку — не може. Покушам још јаче и наједанпут угледам нешто црно близу очију. Отварам очи и распознајем да је то чивилук, који је чак за вратима.

— Окрени се сине на другу страну. — Чујем и досећам се да је то најин глав. – — Не брбљај ноћас! — чујем други дебљи гласе.

Бабо се љути.

Гледам. Кроз мали прозор пала месечина и обасјала целу. собу. Види се наш светћ, црна бронзана пећ и кревет на коме спавају дада и баба. Окренем се, протегљим се и затворим очи... Све слабије чујем бабово дисање: све слабије осећам најину рапаву руку на челу са палцем на левој слепочници, којим равномерно прелази преко глатке коже и шапуће:

— Санак иде уз горицу, Води Са..ву... ва ру.ручицу.....

Сан ми полако склапа очи, губим се у неком сутону... Да ли то наја и даље клизи својом рапавом руком преко леве слепочницег,.

Школско двориште бејаше пуно ђака п људи, кад сам ступио у њега. Сима стао више степеница, умудрио се као млада невеста, | а у рукама држи модро обојен крст. Мало даље од њега стоји капак од плаво обојеног сандука са великим крстом златне боје, на горњем делу. Народ улави и излази из ходника. Бабе са 60сиљком, рутвицом, рузмарином и свећом у рукама тетурају полако.