Učitelj

934

Први је што има ђака који се селе, па кад се преселе код других учитеља морају куповати друге књиге. Овај разлог може да отпадне врло лако. Од 100 хиљада ђака "и ако се одселе 7—800 опет је тако незнатан број, да се због њиховог интереса не може газити ово одлично начело. Али и ови ђаци могу се задовољити. Нек се препоручи учитељима, да на крају сваке године помену ђацима, да поклоне који хоће своју књигу за ђаке, који ће доћи. На тај начин и без куповања уџбеника снабдеће се сви досељени ђаци. Или нека се у закону пропише, да учитељ не сме нагонити ученике, да купују друге књиге, кад већ једне имају.

_ Други је разлог чисто финансијски. Српска Држава тражи извесну зараду на уџбеницима основне школе, да би могла награђивати издања Универзитета, која се распродају у малом броју примерака, те се не могу рентирати.

Да узмемо овај захтев као умесан и да изнесемо, како се и он може остварити, а да опет остане слобода уџбеника.

Данас има 13 уџбеника из Рачуна, који су велики 70 табака; 8 из Веронауке, који су велики 23 табака; 9 из Земљописа, који укупно износе 40 табака; 9 из Српског Језика, који укупно износе 64 табака; 4 из Срп. Историје, који укупно износе 30 табака; 4 из Геометрије, који укупно износе 15 табака; 6 из Поз. Природе, који укупно износе 40 табака: 2 из Писмених Састава, који износе 7 табака; 5 Декламатора, који износе 24 табака; 3 Историјских и других Песмарица, које износе 15 табака. — Дакле данас, кад није потпуно призната слобода уџбеника, има отприлике | 300 табака уџбеника. Кад буде потпуна слобода биће их још толико. То је 600 табака. Ако се сваки уџбеник штампа, сразмерно у 5000 примерака, а толико ће изнети, пошто се сам Буквар штампа у 40.000, а Читанке у 20.000 примерака, онда би се за њих утрошило 5000 % 600 таб. = 3,000.000 табака. Ако Држава буде наплатила од сваког табака само једну пару, одна ће њој остати чистих 30 хиљада динара.

Овоме треба додати и то, што ће отпасти неколико чиновничких места и кирија на магацине Државне Штампарије што може изнети око 10 хиљада динара. Све шо

износи 40 хиљада динара. Нека ова цифра буде у прво.