Učitelj

536 |

предметима и питањима о којима би министар нашао за. нужно саслушати мишљење Савета.

Редовни чланови могу бити: академици и дописници Краљевске Академије; професори Вел. Школе, Богословије, Учит. Школе, гимназије, реалке, библиотекари, београдски лекари, начелник просветног одељења и референт за основну наставу.

бити још и професори гимнасија ван престонице, лекари и одлични учитељи основних школа, који су свршили средњу школу и који су служили.у учитељству 5 година:

Све чланове Просв. Савета поставља министар просвете. на годину дана.

Ванредни чланови како кад, према гледишту редовних чланова и министра просвете из те године, позивати су на седнице с правом или без права решавања некад сви, каткад по који, а било је да је протекла читава година и у другој на њихова места постављали су друга лица не позвавши их ни на једну седницу.

Просветни Савет од почетка свога рада у главном бавио се питањима средње и основне школе. Кад му је Министар Просвете још у првом времену његове функције упутио на преглед књигу написану за ученике Вел: Школе, Савет се од тога оградио одлуком, да је некомпетентан за дела, која су написали професори Вел. Школе, па кад не може да суди о научној вредности којега од тих дела, не може доносити суд ни о награди њиховој. За основну школу Савет је себе сматрао за најкомпетентнијег, његова реч је ту по присвојеном ауторитету у службеним круговима узимата као најтежа и последња.

Не додирујући његов рад на средњој школи, задржаћемо се у овом прегледу на успесима и неуспесима, које "је Просветни Савет показао од свога постанка бавећи се уређењем основне школе. Записници Просветног Савета, у почетку потпунији и обимнији (где се износе погледи и. разлози свакога члана), доцније су скучени, штури и непотпуни, те не дају довољно материјала да се изнесе јасна и прегледна слика рада и да се истакну племенитији напори

и правилнији погледи, који су много пута утонули“ у ре-

Ванредни чланови узимати су из истих редова, а могу 2 ИЦ