Učitelj

580

њега самога. Усхте ли ко да сазна моју казуистику, рећи ћу му: сумњиво ми је све што је од мене; зато се бојим и онда кад право чиним да не грешим, и рећи ћу: ја сам некористан слуга... 5

„А шта ће на ово рећи они, који се диве мудрости људској» Извесно ће се смејати маторој будали, која се с врхунца славе своје спушта у низину ништавила људскога. Па икак нек се смеју. И моје ће се срце смејати што је утекло од заблуда овога света. Ја сам нашао пристаниште своје и идем у њега, а — збогом судбино и случају! Христос ми је све: подножје његово драже ми је од свих престбла земаљских, а његова висина виша од свих висина овога света. Цео живот мој био је вечито путовање, непрекидно мењање конака — без офаџбине.

„Али ево сада ми је на догледу небесна отаџбина. Пред њу ме доведе вођ мој, светлост моја, Христос, који је отишао напред да спреми места и за ме у дому оца нашега. И он ће сад доћи да ме води, да будем тамо где је он. И,

ето, то је оно што ми је још „једино потребно“....“

И то „једино“ још му потребно извршило се 18 Новембра 1671: године у драгом му Амстердаму. Његови мртни остаци пренесени су у Нарден и сахрањени според тамошње цркве.

На смрти је заклео сина свога Данила, да све његове заостале списе уреди и штампа, што је овај у многоме и извршио одмах идућих година.

С Коменским заједно умрла је и верска општина његовог "уједињеног браства; јер је с њим умро и последњи епископ њен и она се распала за свагда.

Марта 1892 прослављена је дристагодишњица рођења Коменскога у свима образованим државама европским: Не-

1 Надгробни камен. Коменсков време је поступно претрпало, те се скоро двеста година није знало где му је гроб. Тек у најновије доба, кад су Французи _ цркву нарденску претворили у касарну, испало је за руком једном писару општине нарденске да пронађе гроб Коменсков. На плочи. која је нађена близу прозора под бр. 8 стоји 22 Нов. 1670 година. И неки други писци о животу Коменскову веле, да је он умро 1670,. а не 1671; али су се сви слагали у томе, да, је умро 18 а не 22 Новембра. Вероватно је, да је ово на гробу забележен онај дан, кад је Коменски донесен и сахрањен овде.