Učitelj

581

мачкој, Русији, Шведској, Холандији, Белгији, Енглеској, Француској, Швајцарској, Италији и Аустрији, па и у Америци. Особито су у Аустрији узеле удела готово све провинције њене; а у Чешкој и Моравској је тај дан прославила свака школа. У самоме пак Прагу прослава је трајала три дана и варош је била окићена као о каквом народном празнику. Том је приликом основан Жоменсков Музеј, у којем ће се чувати сва дела и сви рукописи његови, који се где пронађу. У Берлину се основало међународно педагошко друштво Хоменски, у које су се уписале све учене колегије у Европи и сва чешка учитељска друштва, којих има преко две стотине. Том је приликом откривево и више споменика Коменском, држано много свечаних говора и штампано безброј нових издања разних Коменскових дела расправа о значају Коменскова рада, особито на пољу васпитања. И поједине земље и поједини издавачи дела његових надметали су се ко ће што лешше да уради у славу великога слављеника и што више да увећа прославу захвалне успомене на знаменити дан рођења овога необичнога човека. И слава чешкога и моравскога народа тога дана била је слава целога просвећенога човечанства.

Па и малена Србија није изостала иза ових великих народа и држава. Те године 6 Априла искупио се био у Учитељској Школи у Београду, „која је била једина у Србији цвет јавних радника школских и учињен достојан помен великом слављенику. Том приликом држали су говор проф. Дим. Јосић од стране наставника Учитељске Школе и учитељ М. Јовић од стране учитеља београдских. А. проф. Вл. Тителбах израдио је за ту прилику масном бојом и велику слику слављеникову, која је висила о зиду. Уз ово је Учитељско Удружење посветило целу 7 св. свога листа „Учитеља“, у којој је опширна биографија Коменскова од Густ. Линднера у преводу Ст. Чутурила;: а у следећој свесци штампало је и леп говор Јовићев о значају рада слављеникова.

Х

|

! Читаоце, који би желели да прочитају што више о Коменском, нароче го о појединим главнијим делима његовим, препоручујемо ову биографију.