Učitelj

590

и ми његови ученици, гушили смо се у сузама и јадиковали за својим предобрим, милим и драгим учитељем. На његову пратњу дошао је цео град и мушко и женско и старо и младо. На самоме опелу његову изгорело је око 15 ока воска у свећама. Ово је најјачи доказ да је Вићентије био у Врању омиљен, поштован и уважаван.

Најзад је трошно тело намученог Вићентија спуштено јелу хладан гроб и покривено црним грудама земље, али мисао његову непријатељи нису могли сахранити, она је и даље живела. Школа његова и после смрти његове била је препуна ђака и с пуно успеха одбијала све подле и гнусне напада егзархиско-бугарске пропаганде. Мисао Вићентијева је и победу доживела у 1878. години — Врање је тада ослобођено од Турака пожртвовањем јуначке српске војске у бојевима око Ниша, на Грделици и на „Два Брата“ пред Врањем. Мисао Вићентијева и данас води јуначку борбу далеко на на југу и истоку од Врања са егзархо-бугарском пропагандом по класичним пределима Старе Србије и Маћедоније и нема сумње да ће и тамо она победити.

„Тећ ће вода, куд је текла, „То је српска мајка рекла,

„Што је негда било наше, „Опет мора бити наше“.

1 )

Многе су породице врањске, грађани и ученици пок. Вићентија дуго и дуго излазили на гроб његов, а када после његове сахране дођоше и његови родитељи из Приштине, били су овима нераздвојни саучесници у превеликој тузи и жалости њиховој. Нека је и на овоме месту слава и хвала неумрломе учитељу Вићентију ! Успомена на мученика учитеља Вићентија у Врању ће вечито тра- | јати и потомству ће се вечито причати о минуло доба робовања, када су и сами учитељи српски гинули за школу, просвету и име српско у Врању. Надамо се, да Не садашњи учитељи народних школа у Врању и околини порадити, да се споменик на гробу Вићентијевом обнови, јер га је свакојако зуб времена оштетио. | Вићентије је то и сувише заслужио! Покажимо се да умемо ценити своје великане и родољубе!

Борба, коју је српски народ у Врању водио противу бугарске. егзархије и њен. рад, а за одржање српског имена, просвете и школе | може нам у миниатури показати колику је борбу морао да издржи _ српски народ и по осталим крајевима Старе Србије и Маћедоније