Učitelj

607

Када овај живаљ приспе у Америку, несавесни трговци и посредници одводе га као робље и продају као какву обичну робу да се растури по најудаљепијим крајевима простране Америке, да у зноју свога лица, са највећим напорима, опет проводе живот, радећи за другога по рудним окнима и др. тешке послове. И када се већ преваре у нади, тек тада они осете шта су изгубили, тек тамо они се тужно и болно почну сећати свога завичаја.

Само том чежњом и жељом да се објаснити јак покрет, који постоји међу Србима у Америци. Са свију страна они се прикупљају у српске организације, оснивају клубове, читаонице, књижнице, приређују српске забаве и седељке по народном обичају са поучном садржином. Они оснивају музичка и певачка друштва, која свирају и певају у хору песме нашег народа и композиције наших уметника. Они за сада имају неколико дневних листова, којима развијају и одржавају своју националну свест и подмирују себе духовном храном свога народа. У томе се нарочито одликује лист „Уједињено Српство“ који излази у Чикагу, а кога уређује Ђорђе Чокорило, који је прошао све српске земље и који добро познаје културу свога народа. Утицај тих листова и чини, те се цео српски живаљ, који је дошао из свију крајева неослобођеног српства — осећа као једна душа. Тако су ту скоро сви Срби заједнички приредили Прву изложбу српских рукотворина у Чикагу. Изложба је отворена у просторијама "Српско православне црквене општине у Викер Парку. Изложба је била добро посећена. Интересовање за ову изложбу, нарочито странаца, било је врло велико. За цело време изложбе свирало је и певало српске народне песме тамбурашко друштво „Србадија“. Чикашки лист „Трибуна“, приликом извешћа са ове изложбе, донела је и слику Д-р Јање у српском народном костиму.

Напослетку, колика је свест за својом националном просвећеношћу, најбоље се види још и по томе, што је ту скоро српска омладина у Чикагу организовала једно просветно-политичко друштво под називом „Српска Луча“. Да би се видело како они схватају свој задатак, биће од интереса, да на завршетку овога малог и кратког погледа на њихов живот, донесемо програм тога новоорганизованог друштва:

»1. Друштву је задаћа да шири просвјету међу Србима у Америци, да организује Србе у српском политичком духу, и да готпомаже сваки слободни покрет у неослобођеним српским покрајинама.

2. Друштво отвара Српске Читаонице са Књижницама, Српске Школе за дјецу џ Вечерње Школе за одрасле.

40: