Učitelj

608

8. „Српска Луча“ ће приређивати поучна предавања из свију грана науке и друштва. Особиту пажњу посветиће предавањима из српског друштвеног и политичког живота.

4. „Српска Луча“ у Чикагу организоваће слична друштва у свима мјестима Америке, гдје буде имала најмање 50 својих редовних чланова.

5. „Српска Луча“ потпомагаће организовање српских добротворних друштава, која стоје на становишту „брат је мио које вјере био“ и заступаће идеју уједињења Српских Добротворних Савеза.

6. Све „Српске Луче“ у Америци имаће свој „централни народни фонд“, којим ће управљати „Српска Луча“ у Чикагу, све дотле, док се не избере „Централна Главна Управа“. Тај ће фонд бити одређен само на потпомагање слободног покрета у српским неослобођеним земљама, кому је принцип: „Балкан балканским народима.“

ж

ДАПМАЦИЈА. Мокро Поље (Далмација) 1. јануара 1907. год. Г. Уредниме.

У реферату о школама у Далмацији од г. П. Дабиновића, који је прочитан на !. конгресу свесрпских учитеља, било је слабо приказано уређење наших плаћа (види св. 1. за септембар 0. г. стр. 76.), Сматрам за дужност, да то тачније прикажем читаоцима овога листа.

___Саборским закључком од 1. новембра 1905., који је добио царску санкцију на 24. децембра исте године, уређене су учитељске плаће и други доплатум овако:

1. Учитељски кандидати са свједоџбом зрелости уживају годишњу награду од 860 К.; а учитељске кандидатице са свједоџбом зрелости годишњу награду од 780 К. без обзира на мјесто у којему служе.

2. Плаће учитеља свједоџбом оспособљења за опће пучке школе, који служе у истима, било у сталном или привременом својству, дијеле се у три плаћевна разреда. !. разред износи 1200, [1 1300, а Ш 1400 К. У 1 разред спадају учитељи до навршене 10. године службе! у П од 10 до навршене 20., а у Ш. од навршене 20 године службе.

3. Плаће учитеља са свједоџбом успособљења за грађанске

7 Те се године броје од положена испита оспособљења.