Učitelj

610

за градове и вароши под 6) 200 К.; за мјеста под в) 150 К,, а за мјеста у којима су сијела опћине, а броје преко 1000 становника, 100 К. на годину. Учитељи или учитељице, које служе у осталим мјестима, не примају мјесног доплатка.

Одштете и и доплатци у име станарине, а и мјесни доплатци, не урачунавају се у мировину.

И ако нам је ово уређење допринијело доста моралне и ма-. теријалне користи, ипак не задовољава. Моралисмо, а и морамо бити, доста задовољени, јер нема више оне застарјеле подјеле у плаћи по мјестима у којима служимо; због чега смо били дијељени тобоже на „више“ и „ниже“, или „градске“, „варошке“ и „сеоске“, што је много допринашало зависти, мржње и сплеткарења једних на друге, а и слабом угледу са стране другога свијета, који нас је више мјерио по плаћи него по способности.

Материјално још нијесмо најбоље опскрбљени, јер скупоћа животних намирница сваки дан силно расте.

И нема сумње, да ће се на брзо тражити — а и већ се тражи — ново преуређење правних одношаја учитељства. Између свега најглавнија ће бити тражења: да се оне три године привремене службе урачунају у мировину, да се петогодишње доплате рачунају од дана ступања у учитељску службу, и да се године службе сведу. на 30. Та ко то и може издурати 38 година службе» То је сасвим "не могуће прекужити у ономе нечистоме зраку -- у досадашњим „модерним школским зградама,“ те — у више школа — са шест школских година. Па већ једном мора се, дакле, ријешити и оно, што засјеца у здравствене прилике школе. И, наравно, кад се све то праведно и љуцки ријеши, бићемо задовољни, јер ћемо се тада попети на оно мјесто, које нам, као учитељима, по праву припада! _

Илија Кутлача, учитељ.