Učitelj

609

школе, који служе на истима, дијеле се на три плаћевна разреда. 1 разред износи 1600, 1 1700, а Ш 1880 К. на годину.

У 1, Ши Ш разред спадају по годинама службе, као и учитељи са свједоџбом оспособљења за пучке школе.

Учитељи, који редовито служе у грађанским школама, а имају испит оспособљења само за опће пучке школе, уживају 1400 К. годишње плаће.

4. Учитељи, са испитом оспособљења за опће пучке школе који служе на истима, имају права на шест петогодишњих доплата. Прве су четири по 150 К., а задње двије по 200 К.

о. Учитељи, са свједоџбом оспособљења за грађанске школе, који служе на истима, имају прве четири петогодишње доплате по 200 К., а задње двије по 250 К.

Учитељима с испитом оспособљења за опће пучке школе који редовито служе у грађанским школама, одмјеравају се петогодишње доплате као и онима који служе на опћим пучким школама.

Учитељице имају релативно по 20%, мање плаће и петогодишњих доплатака.

6. Службовина или доплата за управљање, која се сталним учитељима и учитељицама урачунава у мировину, уређена је овако:

А) службовина управитеља самосталних грађанских школа износи 300 К.; она управитеља грађанских школа спојених са дво или троразредном опћом пучком школом 400 К.; а кад је спојена са опћем пучком школом четворо или више разредном, службовина износи 500 К.

5) службовина надучитеља дворазредних опћих пучких школа износи 100 К.; троразредних 150 К.; четвороразредних 200 К.; петоро или више разредних 250 К. на годину. |

И овдје учитељице имају по 2096 мање.

7. Управитељи и управитељице грађанских школа, надучитељи-це опћих пучких школа, а и учитељи-це једноразредних школа, имају право на стан у нарави. Кад им се не би могао дати стан у нарави, припада им отштета у новцу, која износи: а) за градове: Задар, Шибеник, Спљет, Дубровник и Котор — као сијела окружних судова (типа) — 500 К.; 6) за остале градове и вароши, гдје су котарски судови, 350 К.; в) за мјеста у којима нема судова, а опћинска су сједишта, те броје преко 3000 становника, 250 К;; г) за сва остала мјеста 150 К. на годину.

Остали учитељи-це оспособљене за опће пучке и грађанске школе, примају мјесни доплатак, који износи за градове под а) 300 К;;