Učitelj

(21

морални дух и морална личност; човек и друштво (дужности правичности); дужности милосрђа; дужности према животињама; дужности према Богу“. Ево једног примера како је подељен овај програм у три течаја школска, (Г. Компере: педагошка организација. и законодавство основних школа Париз, Делаплан, 1892):

Дужности према отаџбини (месец мај).

забавиште (деца од 5 до 1 година. — Родољубива штива: чета, застава и т. д.

Нижи течај (деца од т до 9 година). — Родољубива деца. Примери родољубља: Јованка д Арк, и т. д. Шта је отаџбина; заједница језика, интереса. Сјајно доба п несреће француске државе. Никад не треба очајавати за своју земљу.

Средњи течај (деца од 9 до 11 година). — Исто градиво као и у нижем течају, само ће се брижљиво мењати примери, бирајући их из истинитих догађаја. У осталом мање ће се полагати пажња на примере; употребиће се прописи, али у ограниченом обиму.

Вили течај (деца од 11 до 13 година). — Отаџбина. Дефиниција. отаџбине. Отаџбина основана на слози осећаја и жеља, као и на заједници исте историјске прошлости. Дефиниција државе, која је суверена моћ. Сувереност' се оснива на. народној вољи, израженој општим гласањем. Дефиниција устава и закона. Дужности према отаџбини: послушност према уставу и законима; поштовање власти. ~

Не само овом методеком, по нужди мало доктриналном, „наставом општих начела људскога и универзалнога морала тежи школа да изврши свој васпитни задатак, него још и тиме. што ће унети дух овога морала за основу свих својих дисциплина. А. то је врло значајно.

Историја, на пример, неће бити више досадно низање дела, . која су се збила у раније доба; она ће бити дуга лекција. „Ви ћете јаче заволети своју земљу — вели предговор једне мале Историје Француске за основну школу — кад јој будете познали историју и кад сазнате како је дуго, тешко, па чак и мучно стварање једне слободне велике земље... Одушевљавајте се примерима, које ће вам пружити проучавање историје. Ви имате од данас већ да испуњавате једну дужност према Француској а то је: добро је познати да бисте јој могли добро послужити“. Основи пољопривредне наставе, унесени у програм основних школа, ваља. такође од своје стране да доприносу васпитању детета. У белешци мини-. старској од 4. јануара 1897. године читамо ово: „Циљ је пољо-

У ФИТЕ 48