Učitelj

124

Допустите ми сад, да овде изнесем, по мом мишљењу, главни узрок недовољном успеху цршања и писања у пашим основ. тиколама. Мало ће, као што напоменух, помоћи успеху цртања и писања мењање Прегледа за цртање и мењање писанака садашњих, или реченица у њима или избацивање истих из писанака, докле остају

главни узроци томе неуспеху. Мењање Прегледа и писанака личи ми на лечење појављене болести, а остављати и даље све прилике и околности за успешно развијање болести.

Ја сам имао част пре 3 год. изнети пред вас врло штетне последице цртања и писања на каменим таблицама крижуљом.

Таблица је од камена и дете, да би по њој могло писати принуђено је да јаче пршишисне, а да би то могло да учини ари_ нуђено је опет да јаче стегне крижуљу. Кад пак дете стегне крижуљу, њему су преши укрућени — немају оне еластичности, која је неопходно потребна, ако се хоће да извуку лепе и правилне црте, било у писању, било у цртању. Да је дете принуђено да јаче притискује крижуљом и да су му притом прети укрућени види се п по томе, што је детету тада згрчен кажитрст.

Ово притискивање п стезање крижуље, а доцније плајваза и држаље, и грчење кажипрста пређе џ навику, од које је гошово немогуће одвићи дете.

Наставници | раз. знају, да је све њихово настојавање и исправљање: да деца не укруте руку и да не грче прст скоро немогуће. То је природна последица употребе камене таблице и камене писаљке. Дете ће п доцније увек притискивати пи кад пише и кад црта, и бадава ће се настојавати и говорити да 16 буду при цртању и писању што тање.

Стога ја мислим, да би упоребу камених таблица и триосуљу тпребало просто забранити у осн. заиколи. Тиме би се уклонила једна од најглавнијих сметња успеху цртања и писања, а тиме би се уштедео и ђацима и учитељима огроман труд, око сузбијања штетних последица А таблице.

; Ја мислим да би се Београд. Учит. Друштво требало и за ово обратити Министарству Просвете, те да Министарство забрани у будуће употребу камене таблице и кам. писаљке по основ. школама. ·

Кад се узме, да и писање основних црта слова није ништа друго но цртање, и кад се притом имају у виду штетне последице употребе камене таблице, онда заиипо се не би код нас обмах у почешку писања — у припреми — писало плајвавом по таршији,