Učitelj

8

да они могу успешно радити као културни радници иу школи и у народу. Ово важи за све учитеље. Али поред тога треба дати могућности даровитим и ваљаним учитељима, да се могу и даље образовати и да могу доћи и до највише стручне спреме.

Има приличан број наших учитеља, који раде на културном пољу и ван школе. Али много више има учитеља, који се ван школе такмиче у раду за различне политичкопартијске интересе. Мора се признати, да је и овај рад користан по народ и државу; јер у селима нема интелигентнијих људи од учитеља, који би обавештавали народ о вршењу његових социјалних и политичких дужности. Али је свакојако преча дужност учитељева, да потпомаже развитак духовне и материјалне културе у народу. Ови су радови везани више или мање за школу; а партијски радови удаљавају учитеља од школе. Поред тога, културни радови уједињавају учитеље, а партијски радови их раздвајају и често завађају. То се види по дописима многих учитеља у разним политичким листовима и по њиховим међусобним препиркама због партијских послова. Ове се препирке воде често врло страсно; а школски је рад миран, као и остали културни радови. Колико штете може нанети страсност не само појединцима него и већем друштву, то се видело нпр. ове године у нашој учитељској скупштини.

Много је корисније за народну просвету, да се учитељи упуте на дубље, научно проучавање своје струке, него да своје слободно време проводе у другим пословима, који немају непосредне везе са школским радом. — Зато треба, пре свега, отворити врата нашег Университета и српским народним учитељима; а после, треба им створити такву каријеру у државној служби, да могу напредовати као и други чиновници, али да остану у истој струци, за коју су се годинама спремали.

Овако су мислили о вишем образовању српских учитеља махом старији професори нашег философског факултета, и, што је интересантно, баш су они уклоњени из Велике Школе, кад је она проглашена за Университет.

Наши народни учитељи имају сад и сами могућности, да утичу на меродавне чиниоце, како би се ово питање решило у њихову корист. Они треба само да се сложеи