Učitelj

84

1.) до Динара 250— најмање 5 чланова Гл. Одбора, О У 500— У 7 5 - У З „ 2000.— , |) % : , а веће суме од дин. 2000.— цени и одобрава заједничка седница Главног и Надзорног Одбора. Цензурисање меница врши се увек писмено у нарочито за то одређену књигу, коју сви присутни чланови потписују.

Мт 6

Ако Главном или Надзорном Одбору није добро познат неки. зајмотражиоц, онда ће се за њега тражити извештај од зборске управе којој припада.

МИ 4.

Учитељи—це који члански улог не положе одмах у готову, могу се уписати за редовне чланове помоћу зајма на меницу. Ову меницу дужни су исплатити у року од 12 месеци, при упису има се положити дин. 10— и на остатак припадајући 8% интерес. Ови дужници као и сви досадањи чланови који су већ уписани помоћу меница, ако би заостали за 6 месеци не би положили припадајућу отплату и интерес губе права на даља улагања, а дотле уложени новац припада Удружењу на повећање главнице.

Чл. 8.

Ако би Учитељском Удружењу била потреба за већи капитал, да би могло своје уредне чланове задовољити, може се Удружење задужити по одлуци Глав. и Надз. Одбора. Зајам се може учинити или по текућем рачуну на подлогу портфељских меница или на подлогу непокретности. Обавезу за задужење, у име Удружења, чиниће увек председници или потпредседници оба одбора са благајником и секретаром.

П. Примање новаца. под иншерес

а 5:

Учитељско Удружење прима новац под интерес на уложне књижице; најмања сума која се прима под интерес може бити пб динара.

Ча.. 10.

Интерес на новац, који Удружење прима на улог, одређује Главни Одбор од времена на време, но каматна стопа има се кретати од 3'о до 6% годишње. у