Učitelj

==

87

Г. Председник г. Урош Благојевић представља Скупштини Господина Министра Просвете, кога Скуп. поздравља са „живео,“ Г. Министар Просвете узео је реч и лепим говором поздравио сакупљене учитеље и пожелео им што више успеха у оваковох раду. Изнео је своје погледе о стању осн. школа и основне наставе додирујући се и сталности учитеља, која није тако завидна. За тим је г. Пред. Ур. Благ. према чл. 35. правила Учитељ. Удружења позвао Скупштину да приступи избору Скуп. председника и осталог скуп. часништва, услед чега су у скуп. настале

"изјаве мишљења да ли да се часништво бира тајним гласањем

или јавним, пошто самим чл. није прецизно одређен. У скупштини је настало препирање око тога, а г. председник, због малог простора, предложи скуп. да се премести у салу код „Коларца“, што скуп, прими, и тамо се продужи рад.

После доласка г. Председ. предлаже Скуп. предлог Проке Дамњановића да се избор часништва врши тајним гласањем.

На ово су се јавили за реч г.г. Јов. П. Јовановић и Мита Ив-

ковић. Г. Јовановић говори, разлозима оправдавајући, у прилог јавног гласања,

| Г. Ивковић супротно њему тражио је тајно гласање. После извесних речи г. Ивковића, настала је ларма ради личног обавештења.

Г. г. Смиљанић, Прока Дамњановић такође су бранили фајно гласање.

Г. Дража Поповић предлагао је да се: усвоји јавно гласање. Напослетку се јавља г. Жив. Радосављевић изјавивши жељу да Скупштина приступи већ једном раду, и моли Скуп. да пажљиво саслуша изјаву његову и другова му, којом се осуђује партизанство и цепање г Учитељ, Удружењу према партијском обележју. Скупштина се делимично противила читању изјаве, но је најзад

ућутала и изјаву — резолуцију 7 чл. народ. странке саслушала. Г. Председ. представља Уч. Скуп. изасланика Проф. Друштва г. Ђукановића, који је дошао да честита.

Г. Жив. Радосављевић предлаже да се гласањем одреди хоће ли се гласати ајно или јавно. Скупштина је усвојила предлог.

За тим је настало гласање. Резултат гласања је био за јавно 174 и за тајно 169. И према резултату г. председник је позвао скуп. да јавним гласањем изабере ПУНА.

Настало је гласање.

Г. Председник; пошто је било већ 19 4 ч,, закључује рад, позивајући скуп. да после подне у 3: ч. настави рад.