Učitelj

9

Та црта милоште п доброте пратила га је кроз цео живот

Са тих лепих особина поштовали су га и волели сви другови. Као медецинар у Бечу највише је друговао с покојним Ђуром Даничићем, филологом и Бранком Радичевићем, песником. Из писама, што му их је по растанку из Беча писао 1851. и 1852. године, Ђура Даничић, и у којима му је слао топле поздраве, онда већ оболелог друга и пријатеља Бранка Радичевића, види се, колико је чисте и искрене љубави било међу овим младићима а потоњим великанима народним.

Ту га је у Бечу упознао и заволео и пок. Кнез Михајло јер су у једној кући становали, па често и опћили.

Кад је 1850. године довршио своје лечничке студије, настанио се као практични лекар, у Новом Саду још исте године, и већ на првом кораку свога практичног живота избила је у њему она урођена наклоност к обучавању других. Гдегод је на путу наилазио на гомилицу деце, жена и људи, застајао је код њих, распитивао се за њихов рад и живот, поучавао их и саветовао и сваком приликом на добро, на бољи и напреднији живот и рад.

Децу је махом упућивао у школу.

За своје лекарске услуге није примао наплате од ратарског и сиромашнијег света а често је плаћао и лекове из свога џепа. Па које то, које његова љубазност с народом, његово више природно и хигијенско лечење, дигли су му врло брзо углед, поверење и поштовање у народу.

Његова. лепа својства и одличне врлине, које су га красиле, упознао је брзо и пок. Платон Атанацковић, епископ бачки, врли родољуб и књижевник српски, коме је пок. Натошевић, био и лични лечник. Бистро око оца Платона увидело је да сеу Натошевићу скрива прирођена наклоност ка учитељском позиву, да

је у њему прибрано велико знање, чврста воља и жарка љубав за

народно просвећивање и благостање, па га је говором и саветом упућивао, да пређе на школско занимање и Натошевић следивши тим навештајима и своме нагону, пређе већ 1853. године на професуру у новосадској српској гимназији за природне науке а уједно

постане и управитељ те школе. Са тим кораком отпочео је свој

Просветни рад.

Још као медецинар у Бечу читао је Натошевић многа педагошка и класична дела немачког света. Он је за време својих сту-