Učitelj

|

1

Да би се разбуктала, народносна свест и уздигао народна понос, тражио је од свештеника, да спомињу чешће у цркви кнеза Лазара, цара Уроша, св. Саву и друге српске светитеље, а учитеље је позивао, да казују деци приче из историје, да им читају народне песме, да показују иконе (слике) народних јунака п мученика; песницима је говорио, да певају песме у том духу; књижевнике, да пишу чланке, приповетке и новеле историјског садржаја; сликаре и вајаре, да сликају и режу слике наших славних јунака; трговце п запатлије, да истичу примере из српске успомене; вароши, да дижу споменике нашим славним и заслужним мужевима на чесмама, бунарима, изворима, мостовима, пијацама и осталим јавним местима; писао је, да се стављају статуе наших праотаца свуда, па ако ће п од блата бити, вели, само нек је наше. — Чивутека, грчка, немачка, латинска и остала туђа шмене љуби и жена нека се одбаце, а пека се дају красна и славна имена наших праотаца и прабаба. — Наводпо је даље, да се купе по народу арије из песама нашег простог света, па да то служи за елеменат музичарима нашим за њихова музикална дела.

Код ових питања надовезује своје мисли овако:

„Наши главни људи, који не поштују своју народност и њу не негују, то су људи без свести, изгубљени; најпросвећенији људи свију народа, били су увек и највећи родољуби, као и народ на највишем степену образовања што је и највећма осећао: свој „националитет“; то је један и исти закон. — Презирите, дакле, браћо, ту гослоду и госпође, који се стиде и одричу свога; то су људи без свести, па нек имају пуно титула и ордена од свију царева и три света у својим спахилуцима, не угледајте се на њих; гледајте на родољубе, то су Пе. чисти људи, јер осећају у себи чувство, које је Бог дао.“

У даљем свом разлагању препоручује, да се свуда по варошима заводе штедионице, како да се тим подхрањује у народу штедња, поштење и понос.

Захтевао је, да се одмах дижу домови за спрочад наших изгинулих јунака из 1848——9. године и да се ту приме на храну. и васпитање.

У дугачким и разложним доказима чинио је замерке и искао поправке на Текелијином Заводу п његовој инџинирској фундацији, тако исто и на раду Матице Српске, српских манастира и просветних завода; говорио је даље о занашима и вештинама на-