Učitelj

Др. ЂОРЂЕ НАТОШЕВИЋ

РЕФОРМАТОР СРПСКЕ НАРОДНЕ ШКОПЕ

Народна школа води своје порекло још од знаменитог не| мачког цара, Великог Карла (768—814). - Њен живот траје, дакле, више од хиљаду година; па ипак - је тек у почетку своје друге хиљаде, у почетку 19. века, потпуно схваћена њена сврха и њен задатак.

Било је људи умних, људи великих дарова и големе љубави, који су трошили и истрошили своју моралну снагу, радећи на унапређењу школе и побољшању народне наставе, па су ипак преко њихове главе прохујали пуних десет векова, док је мисао сазрела и док се упознала права цел и угледао задатак народне школе на културном проспаритету.

Данас је већ међу свим просвећеним народима јасна и чиста цел народне наставе, и ко би данас и помислио, да уништи ту друштвену установу, тај би видео против себе сву Европу и сав образован свет. Нека се само помисли, што рече др. Дитес, у једном свом говору, да се од једном покосе све школе, и друштво би се на мах тумбе окренуло; нестало би са лица друштвеног свега оног што носи културни облик и људство би се помрачило и вратило на оно место од пре хиљаду година.

Кад се на то помисли, онда се тек види, колико нам блага, колико добра носи народна школа, и онда тек можемо појмити