Učitelj

598

што би реметило спокојство њихово и ометало планове њихове. Сиротиња је послушнија била, што су је год више гулили.

И сад се од једном између њих и мирног народа уплете један „јучерашњи дошљак“ — учитељ, и на нечувен начин кида, оне везе, које су годинама везивале масу уз њих.

Он се нађе да оснива некакву задругу, да држи некакве скупове и говоре у којима распаљује сељаке против њих ! Он се нађе да уноси међу њих неке нове мисли, које од роба стварају господара ! |

Отпочела је борба грозна немилосрдна. Сеоце његово постаде пакао за њега, у комеје нечувена понижења и горчине гутао "сваки дан. Сваки тренутак доносио му је горко разочарање. Вређали су га, устајали на њега и они за које је се он залагао, за које је се борио из искрене жеље за њихово добро, јер га је њихова спротиња и пропаст тиштала далеко више но његова: о његовој није ни мислио.

Како је грозна и сурова та борба на се; лу! Како је и сам живот једнако у опасности! Како човек трпи најгаднија унижења од горег и нижег од себе. А они озго што ту борбу расппрују ређе осећају те непријатности; бар имају посла са људима равним себи.

Општинска власт отпочела је да га кињи, — полиција исто тако.

У школи није имао ничега, чак ни послужитеља. Његове жалбе нису вределе ни луле дувана. Био је сам усамљен без ичије помоћи. А кад је пун горчине и јада кући долазио излазила му је пред очи домаћа невоља и сузе женине.

У кафани, пуној људи, насрнуо је једног дана на њега један плаћени пустахија најпогрднијим речима и нападима. Присебност његова избавила га је веће срамоте и бруке. Чуо је да му се прети чак и мучким убиством.

Дошао је на ред и стари обичај подметања кривице, и тужба са 100 и неколико потписа отишла је министру за гадно дело, које ни помислио није.

Три дана је капетан вршио испит сведока у општини по тој тужби. Сведоци — дужници Ивићеви — сви су га теретили и саслушања њихова сликала су га у најцрњим бојама. Од пријатеља његових ни једног не беше да се заузме за њега: сви су се крили да не падну у очи полицији и Ивићима; он сам остаде на мегдан.

Напослетку су звали и њега у срез ради саслушања. И су-