Učitelj

372 7 - УЧИТЕЉ

државних имања, та би сума била два пут већа. Од толикога годишњег прихода троши се само на војску близу 8 милиона. На целокупну пак просвету Босне и Херцеговине даје се мање но на жандармерију, јер док је по лањеском буџету партија за жандармерију износила 753.189 круна, на сву је просвету потрошено само: 675.790 круна.

Баш та најпреча дужност окупаторкина — просветно снажење, била је њена последња брига, управо једна форма, јер би у противном случају она будила народну свест, а. то она није хтела.

Док је мала Србија у своја 4 новодобивена округа по Берлинском уговору, подигла за ових 30 година на 800 школа Аустро-Угарска је у тим двема земљама, које су 10 пута већа од горња 4 округа подигла само 389 основних и то комуналнит школа, којима је задатак рад за католичење и аустриску политичку пропаганду и које се, по буџету издржавају о трошку 85./' православног п · мухамеданског становништва, колико га има у тим земљама и коме оне раде на националној и верској пропасти. Каква. ужасна контрадикција!

Од тих је школа 252 у варошима а остало у селима. Православни Срби о свом трошку издржавају своје 103 конфесионалне школе, чије учитеље власти гоне и којима до сада без „цертификата“ т.ј. званичне дозволе није допуштан рад.

Према овоме се види сав рад цивилизаторке, која мирно гледа, да на 15 општина долази тек једна основна школа. Неколико средњих школа има у местима, где је владино чиновништао ради њихове деце и у њима нема. 409), деце православних и мухамеданеских Срба, која серазним начинима гоне, те да школу не доврше, а тиме им се систематски затвара пут вишем образовању. Зато је у обе земље свега 59, чиновника домородаца у државној служби, остало је све дошљак из бела света.