Učitelj

УПОЗНАВАЊЕ ШКОЛ. ДЕЦЕ СА СЕКСУАЛНИМ ЖИВОТОМ 491

основима васпитања и полне хигиене и не допуштати да се венчавају пре него таки курс сврше. ;

На завршетку да 'напоменемо још и то, како неки мисле да. се извесне сексуалне болести, код наследно оптерећене деце, а особито болести перверсне природе, могу лечити посматрањем самог акта полног спаривања (От. Саразон и Лишневека). То мишљеље је погрешно. Јер перверсне болести имају свој извору аномалијама органским, где би се болест могла излечити само онда кад би се органске мане уклониле, што је пак простим поематрањем полног акта сасвим немогуће. Како би пак таки метод лечења утицао на болеснике, који нису наследно оптерећени, већ су болест стекли путем заразе у поквареном друштву, то још није опитима утврђено. Свакако има основа да се сумња у успехи у оваким случајима, нарочито ако је недуг добио карактер утврђене навике; јер свака утврђена навика, у оптеду области полног живота особито, дела на послетку као и инстинкт, нити се по својој зилини од овога ишта разликује. Држимо да би у таким случајима боље помогло лечење помоћу хипнотичних сугестија.

Толико ематрасмо за потребно рећи о питању упознавања деце са сексуалним животом. Ако смо тим и најмање допринели правилном решењу овог питања, ми смо своју дужност испунили. Ко зна боље, широко му поље. Ми ћемо свачији успех радо признати.

из ШКОЛСКОГ РАДА

Предавање рачуна у четвртом разреду.

Темељ рачунској настави у нас поставио је почивши Ст. Поповић. И слободно се може рећи да се рачунска настава у нашим основним школама и данас врши угледањем на оно што је он изнео, а у више случајева само се на том ограничава. Битни основи његове Рачуншце јесу поступност и очигледност, два принципа, који су били и биће вечно главни услови успеха у свакој па иу рачунској настави. Али време чини своје. И Рачуница пок. Ст. Д. Поповића, која је онако лепо послужила у своје:

време, не може и данас бити једини извори упуство наставнику,