Učitelj

528

у ИЕ Љ

НЕНПРОЛОГ

оће

| Андрија В. Станојевић

учитељ и управитељ основних школа у ЈЉешници, окр. подринеског. Утемељач Учитељ. Удружења.

28. јануара ове год. преминуо је Андрија Станојевић, учитељ у Љешници, овде, у Београду, где је дошао да тражи лека својој тешкој бољци.

Андра је рођен 26 новембра 1866 год. у Лозници. Учитељску школу свршио јеу Нишу и године 1887—8 — положио је учитељски испит са врло добрим успехом.

По свршетку учитељске школе, постављен је први пут 16. августа 1888 год. за стална учитеља у ЈБубовији; затим је 1890 г. премештен по својој молби за учитеља у Трбушници, окр. београдског, где је остао само годину дана. Потом је септембра 1891 г. премештен по молби у Крупањ, а већ после два месеца премештен је по службеној потреби у Коцељеву. Августа 1893. г. премештен је по потреби у Ковиљачу, у коме је месту остао до септембра 1895 г. када је добио Шабац. 1899 г. месеца фебруара постављен је за привременог вишег учитеља грађанске школе у Лозници. У томе звању и положају остао је до 1. октобра 1903. г. када је на основу чл. 72,2 зак. о народним школама, постављен за учитеља основне школе у ЈЉутовници, окр. рудничког. У Љутовници је био само двадесет дана па је затим премештен за учитеља у Враћевници, окр. истог; одакле је после премештен за учитеља у Љешници, у коме га је месту (службовања) и смрт затекла.

Андра је спадао у ред одличних и интеленгетних учитеља.

Прошле године примљена је његова „Словенска Читанка“ за државни уџбеник.

Његове груди красио је орден Ов. Саве У реда.

У војсци је имао ранг резервног пешадијског капетана По кл.

Погребен је са војним почастима, које припадају његовом чину.

Бог да те прости, добри Андро.

Драгољуб.