Učitelj

ПЕДАГОШКА БИБЛИОГРАФИЈА 663

Хопф. Крашки трговачки земљопис за младеж послено-трг. училишта. Превео с немачког Јов. Гавриловић, П. част Азија, Африка, Америка, Аустралија. Прегл. и од. шк. ком. Цена 8 гр. чарш. Беог. правит. књигон. стр. 163. л. 2. на 5“

[ књига у 1898. години.

Јосимовић, Емилијан. Основне черше јавне и сферичне тшригонометрије за потребу виши училишта књ. Србије. Израдио Емилијан Јосимовић, проф Прегл. п од. шк. ком. Цена 12 гроша, Беогр. у књигоп. књ. Орб. стр. 167. л. 5 на 120.

Са 2 таблице.

Малетић, Ђорђе. Теорија поезије. Из различни извора пцрпљена од Ђорђе Малетића, проф. Прегл. и од. шк. ком. Цена 10 гроша. Беогр. прав. књигоп. стр. 15. п 204. л, 4 на 80.

П. прерађено издање изашло 1868. године.

Машат. Мала француска граматика. За србску младеж итд. Превод по наредби школске комисије (Дим. Машић). Цена, 12 гроша. Беогр. печ. у књ. срб. штампи. л. 1. стр. дим Оза на 6.

Смарагдов. Крашка свеобшта историја. За ученике богословија, гимназ. и полугимн. Превео (Д. Нешић). Прегл. и од. шк. ком. Цена 12 гроша. Беогр. књигоп. књ. Срб. стр. 201. и 208). 4. на 80.

Сретеновић Сава. Славенска читанка. Претл. п од. шк. ком. Цена 5 гроша. Беогр. прав. књигоп. л. 4 сгр. 169. на 82. Иде поред С. Сретеновића „Олавенске Граматике“.

Станиша (С. Станишић, учитељ.

БЕЛЕШКЕ.

Зталнц надзор у средњим школама. — Господин Министар Просвете намеран је да уведе и у средње школе надзор. Тога ради одлучио је: да јошу току ове године постави неколико универзитетских професора и доцената за " инспекторе по београдским средњим школама који ће прегледати средње школе, и по својим струкама водити надзор како се поједини наставни предмети предају.

Противу ове намере г. Министра Просвете дигла се читава узбуна у овдашњим професорским круговима. Тога ради одржали су професори средњих школа и две конференције, на којима су узели у озбиљан претрес ово питање.

После веће дискувије о овом предмету г.г. професори донели су резолуцију, у којој су се изјаснили, да је потребан надзор у средњим школама, али не само овакав надзор какав жели г. министар. Г.г. професори желе инструктиван надзор тј. надзор који би имао да води рачуна о методичком раду наставника, у средњим школама а не у томе да ли се извесне науке предају тачно или не. Ова резолуција београдских професора сасвим је на свом месту.