Učitelj

2 Мр НЕР ВЕС 5

па Ва ПАША ДАР ли две ров Ван

закон, поред многих својих мана, какав је такав био могао је боље послужити народној школи — да је извођен као што треба и да није било у њему извесних драконских одредаба, које су биле управљене противу личности учитељеве. |. "Закон од 1904 г. поред тога што је имао да учини извесних рефорама, које би ставиле основну школу на бољу основицу свога развитка, имао је поглавити смер да на супрот закону од 1898 г. осигура боље положај училивљски ш његова права и да га материјално и морално уздигне тако како ће учитељ свој посао што одушевљеније и савесније вршити и на тај начин посредно утицати и на напредак просвете и њеног живота. | (С овога гледишта посматран овај закон представља у нашем јавном животу, збиља, једну добит и велики напредак. Најглавнија му је махна у овом погледу: што није · обухватио повећање почетних плата учитељских и што је "издвојио прве 2 повишице од осталих те их је попео на 5 год.

Ми се нећемо овде упуштати у опширну оцену СВИХ добрих страна овога закона јер смо о томе имали прилике раније своју реч казати него ћемо се ограничити да укратко побројимо најглавније шлио је добијено овим законом. Што није пак ово што је истакнуто као добро показало оних резултата који су се очекивали није кривица до закона већ до оних који су га изводили.

Данашњим законом о нар. школама у главном добијено је ово:

1. Прецизније је истакнут задатак народне школе.

2. Заведена је шесторазредна основна настава.

3. Олакшано је знатније подизање школ. зграда него што је то било по пређашњим законима, јер по сад. закону планови шк. зграда могу бити од више класа а планове школ. грађевина одобрава окружни школ. одбор.