Učitelj

УЧИТЕЉ КАО ВАСПИТАЧ 28.

потребе свога васпитаника, него што је то васпитачима нашега времена, који имају пред собом масу васпитаника најразличитијих индивидуалности а са једним тешким и истим задатком, да од њих створе — људе, који ће се целога живота у свима својим радњама руководити једино етичним начелима.

Док се данас захтева од васпитача, да од својих васпитаника образује људе по свима принципима, ко е обухвата савремена педагогика, дотле су васпитачи у прошлости имали и једностраније задатке, т. ј.: да свога васпитаника упуте било само у војничким, религијозном или ма ком другом духу.

Но, у исто време, када су велики философи захтевали васпитање и просвећивање и најширих слојева друштва, и кад су поставили крајњи циљ тога васпитања, они су се уједно бринули и за начин, како да се постигне тај васпитан циљ. Имајући у виду социјалне прилике, при којима је немогуће сваком човеку, да поред својих редовних послова, који му условљавају опстанак за живот, врши у свему још и дужност васпитача, то се сви слажу у томе, да је школа од великог значаја. Према томе, ако је задатак васпитању, да с плапом потпомаже развијање п усавршавање природних моћи и еклопости, то је, разуме се, школи као месту где се нарочито извршују васпитни задаци, једна од најглавнијих дужности, да прибави еве услове, од којих зависи трајнија помоћ при индивидуалном развијању свију васпитаника. На тај начин, све што припада школи, мора носити на себи жаракшер васпишни, да би она могла у истини оправдати оно што се од ње захтева Но, кад кажемо школа, онда имамо у виду на првом месту онога · који чини душу сваке школе -— учитеља, васпитача.

Неоспоран је факат, да је породица први и пајнужнији завод за васпитање, али тиме ниуколико се не умоњава важност школе као васпитног завода јер школа у-лиже оне врлине, које васпитаници доносе из породице, а у исто време спречава све оно што би сметало правилном току васпитања, а што се доноси у школу из куће. Поуздано се може рећи, да је породица од много пресуднијег утицаја на карактер дечји, него што је то школа.

Породица може бити лепа фаза обасјана пролетњим