Učitelj

УЧИТЕЉ КАО ВАСПИТАЧ 24

је најжалвеније, тада деца почињу себе прецењивати а учитеља потцењивати !

С тога учитељ, ако жели да постигне у школи стварног успеха, мора прво да погледа на самога себе, јер од његовог васпитања и ступња његовог образовања зависи цео његов рад.

Као што нико не може другоме дати оно што сам нема, тако исто нико не може развиши, вастшташи ч образовати другога, ако он сам није развијен, тије васиштан ни образован.

Само у онолико може један Помагати васпитању и образовању другога, у колико је он сам васпилан, у колико се сам бави о свом васпштању, м само дошле можемо васпитавати м образоваши друге, док се сами трудимо ба своје образовање Проширимо и обогашимо. Ове речи познатог педагога и философа Дистервега не само да потписујемо, него наглашавамо, да их прими к знању нај. озбиљније сваки онај коме се предаје омладина, да је васпита и образује, и да их акцептује као своје. Будити и развијати осећања, чинити да нам она буду мила и пријатна, разбуђивати одважност на нешто и образовали карактер, може само онај који је сам стекао та духовна богатетва, који их је претворио у жива својства, други не може то учинити. Дух се удружује с духом, васпитачева тежња прелази и на васпитаника; реч је снажна и добра само онда кад је истинска, кад је она веран израз онога што доиста стоји. С тога и јесте дужан васпитач да је васпитан у најширем смислу, па ће, у таквом случају, и он друге васпитати по себи. Зато га најозбиљније и саветује Дистервег овим речима: „Жури се да образујеш себе и онда кад образујеш друге; нека је школа и за тебе школа, сав живот твој, сваки положај и прилика, нека ти је средство за твоје васпитање и сбразовање. Јер ако ти не устежиш к вишем усавршенству, к слободној радњи у служби истини и добру, бићеш само као туч који звечи, али никад нећеш ући у ред оних кроз које се развија и усавршава људски род.“ Исти философ је овако идеалисао учитеља. „Учитељу треба, доиста, пожелити да буде здрав као Ђерманац, да је оштроуман као Лесинго, да осећа као Хебел, да је задахнут као Пестолоције, да је јасан као