Učitelj

ОСЕЋАЈИ УКУСА, МИРИСА, ДОДИРА, ТЕМПЕР. И ПОКРЕТА 89

јева тела, која се са своје стране појављују у најразноврснијим облицима. Овим њих налазе сет.ав пипне ћелије и слободна, као дрво разграната окончења сензибилних нервних влакала. Само је Сфтаћшт сотпеши епидермиса већим делом без нервних влакана и завршних тела.

На сензибилни апарат коже особито утичу механички, електрични н калорични надражаји. Пре свега удар утиче хао межанички надражај; удар је и најлакши додир. Свакако је од утицаја и равномерни статички притисак, па ипак таквог много ређе има, но што би се у први мах могло претпоставити. Кад је на вашој руци какав терет, могло би се помислити, као да, је сваки удар искључен, али ипак није тако у ствари: ваша рука не мирује, супротно терету који стоји мирно на њој непрестано ударају у површину коже ваше руке нехотични покрети њени и пулзација крви. Нећемо смети дакле делити осећаје притиска од осе: ћаја додира или удара. Осећај притиска разликује се од осећаја

додира само дужим трајањем и већим интенаптетом; само јачи · осећаји притиска одступају од овога и нешто квалитативно, јер се код јачег притиска осим коже драже и нервна окончања у жилама, периосту, итд. Као калорички надражај не утиче хлад. ноћа или топлота по себи, него само загревање или расхлађивање коже преко њене т. зв. физиолошке нуле. Број квалитета, осећаја козеног сензибилитета прилично је ограничен: ми знамо као #0уздамо различне квалитете осећаја нашег кожног чула само осећај топлоте, осећај сладноће и осећај додира. Тек различвости локалног простирања и различности интензитета, као и различности трајања ових квалитета осећаја вероватно условљавају фине нијансе осећаја додира, које означавамо као: глатко, рапаво, клизаво, кадифасто, итд. Ипак се ваља и на то обазрети, да се осећаји додира међу собом или осећаји додира са осећајима топлоте, итд., кад често заједнички долазе, могу слити у један квалитет осећаја, код индивидуе.

Од испитивања Магнуса Бликса“ постало је врло сумњиво, да свако нервно влакно може примати односно у једнакој мери спроводити у мозак све квалитете осећаја, дакле додир, односно притисак, топлоту и хладноћу. Чак је он показао, да се на јед-

1 Мадпиг ВИж Вхрег. Вент. 1. Гбзипе Фег Егасе Нрег Фе зрез. Епегрје 4. Нашћегувп, Лећвећт. 1. Влој, св. ХХ и ХХГ Ропафазот, Ма, св. Х; Кејсћпет и Бозетђит, Пеизећт. 1. Раусћ. и Рћув. д. Ба. св. ХХБ Вадет,Рћћов. 5бад., ев. ХУШ.