Učitelj

ЗАКОН 0О НАРОДНИМ ШКОЛАМА о

у основној школи траје шест година од којих су четири оба везне а пети и шести разред отвараће се према меснимприликама. За отварање петог разреда треба да има најмање 25 ученика.

У местима где ученицима и ученицама петога и шестога разреда не би било могућно похођење школе преко целе године, може министар по предл. окр. школ. одбора изузетно допустити да они походе школу само зимског течаја. |

Чланом 4 и 24. предвиђено је да је похођење свих раз" реда (па ту је им и МГ раз. обухваћен) обавезно, и да су дужни сви ученици походити школу уредно. „Само они ученици — вели се у чл. 24. — који, пошто севрше четврти разред основне школе пређу у коју српеку средњу или стручну школу, ослобођавају се даљег похођења осн школе. Школски одбор је дужан водити списак оних ученика-ца који пређу у друге школе и оних којл се преселе у друго место, и дужан је старати се да свако дете проведе у школи шест година.

У чл. 25. јасно је казано да се само ученицима У раз. дају сведочанства о свршеној школи а они ученици-це који се премештају из основне школе у другу коју врсту школе добијају само „уверења“ у којима се бележи успех и владања у дотичном разреду.

Дакле из евих ових законских одредаба јасно се види: да је у Србији по данашњем закону обавезна тшесторазредна школа п да свако дете мора у њој провести најмање 6 година, изузев ако не пређе у коју средњу или Опра АНУ школу.

Изузетак дакле бива:

1.) Кад нема 25 ученика у дотичном месту за У. разреда.

2) Кад деца иду у средње и стручне школе.

Ако нема у дотичним местима оволиког броја ђака за