Učitelj

90 У Фил Љ

гаса ЗА Маи И а ИВ а Васи ри НЕ РВ А

Повремени надзор или ревизија школа, вршио се крајем школске године, у смислу друге алинеје чл. 84 Прелазних Наређења законских.

Незавођење сталног надзора у нашим народним школама показало се као доста, штетно у животу народне школе, а нарочито у погледу издржавања. школа и снабдевања њених потреба, а и иначе ометано је било прилично њено правилно функционисање.

Законодавац, који је стварао овај закон, као да је пред“ виђао нешто од овога па је, да би колико толико осигурао правилнији развитак школског живота и сузбио штетне утицаје по школу и учитеља, предвидео истим чланом закона и ту одредбу, да Министар просвете може и у току школске године изаслати своје изасланике у школе кад год то потреба захте. Ти изасланици су могли бити наставници средњих и основних школа које према кандидацији Просветног Савета избере Министар.

Да је ова одредба школ. закона извођена као што треба, било би ипак неке користи за школу, а постојао би и неки континуитет у погледу надзора. Још да св је отишло мало даље у духу извођења ове одредбе законске 4. па да су се н. пр. за сваки школ. реон још у почетку школ. | године бирали изасланици који би имали, кад год службена потреба захте, излазити сваки у свој школски срез у току | године а у исто време успут прегледати све школе које су. у близини места где иду, издавати кад и где треба потребне _ инструкције и наредбе, било би можда више користи, као. што рекосмо, него овако као што је до сад било.

Али тога није било. До душе, у самом почетку примењивања овога закона, Просветни Савет по жељи Министра Просвете једанпут је кандидовао био извесан број лица за изасланике ради прегледа школа у току године — али од тога се није чинила никаква употреба. И тако је ствар. ова стајала све до ове године. |