Učitelj

ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА 884

Ошшти закључак излази из досадашњих разматрања: сви разлози који се могу потражити да се човек извини што не ради само ву привидни разлози. одређени да се сакрије велика слабост воље, и тако исто да се умири живо осећање да је енергична воља све код човека и да је леносг достојна презирања: због тога ленивац страсно тражи објашњења да извини свој пад у очима другога и, тако исто да успава своју савест, обмањујући себе сама. „Ја се сећам, каже Хилар, једног сатиричног спева где је ђаво представљен како пеца људе, подешавајући свој мамац према укусима и карактеру свог плена: ленивци су били жртве које су се најлакше хватале, јер су они гутали чак удицу, без мамца “

Живот учитеља, с наизменичношћу радних дана с прописаним временом и дана који су им на потпуном расположењу, изванредно је згодан за добро васпитање воље: једна наметнута дужност, чија се социална важност признаје и коју човек прима од свег срца, потломаже у врло високом степену господарење над собом. То принуђавање, ако га је само човек примио слободно, јесте као изврстан заклон намењен да заштити лагано клијање и нежне изданке моралнога живота који ће се е временом снажно развити. После два-три дана принуде долази један дан слободе повољан за покушај дисциплине без принуде, коју жели да слободно наметне себи младић или девојка ради свога личног рада.!

Превео с француског С. П.

1 За учитеља, као за научника, нема право рећи, личног рада ако се да овој речи смисао не само рада који човек врши сам, но пи рада за себе, јер свако усавршавање себе има код учитеља социално значење: његови ученици коршете се његовим зрелијим знањем, његовим богатијам и општијим идејама, и нарочито његовом прекаљенијом и више моралном вољом.

УЧИТЕЉ 28