Učitelj

ДИДАКТИЧКО-МЕТОДИЧКЕ НАПОМЕНЕ 341

3.) Да се за писмене саставе (ради концентрације) узима грађа из свих наставних предмета.

4.) Да се писмени састави врше под надзором наставниковим. Домаћи задаци и писмени састави у присуству наставниковом а без надзора учитељева (у неподељеним школама) вршити ређе, а за писмене саставе у овом случају узимати само оне, који су припремљени у заједничкој настави.

о) МИзрађене писмене саставе ученичке увек прегледати и грешке исправљати. Учитељ грешке обележи само црвеним мастилом и ученик испод задатка стави „исправке“ и ту преписују исправљене све речи и речи и реченице које су предходно погрешно написали. И ове „исправке“ треба прегледати.

6.) Да се обрати пажња и на спољашњу страну: да напис буде на средини, да прва врста буде мало у десно, код једног краја да буде празан мали простор, да се песма пише у редовима итлд.

7.) Да задајемо ученицима и ортографске задатке н.пр. да напишу: Је ли Милане, јесу ли радени јелиг — Да ли су ти дали итд.

8.) Да се уче ђаци да правилно употребљују знаке у писању.

Закључак. Писмене саставе вршити поступно и под надзором. Обраћати пажњу на спољашњу страну и знаке. За писмене саставе узимати грађу из свих наставних предмета. Грешке исправити.

Обрада наставног градива. Напомене се деци да ће писати о нечему што су читали или причали, па сетражи од њих да сами кажу какав напис треба дати томе писменом саставу. По том да сами испричају оно, о чему ће писати.

За тим се тражи да ученици сами кажу најподеснију реченицу којом би се писмен састав односно одељак почети могао. Тако се. ради и са другим реченицама. Да се не би заборавило, утврђене се реченице чешће понављају. По том се упуте ученици како да утврђене реченице правилно напишу, а може им се и казати где да пишу који знак, а скрене им се пажња и на спољашњу страну писања. Овај је поступак за почетнике, а доцније им се допусти да од предложених реченица сами бирају коју ће писати, а најпосле да реченице исказују писмено без предходног саопштавања.

Пепо писање. Лепо писање је у нас занемарено до крајњих граница; ретко ће те код кога видети леп рукопис. У нас се у опште мало пише, а и оно што се пише не гледа се како се пише. С тога се лепом писању у основној школи мора поклонити особита пажња. Лоше је писање с тога: