Učitelj

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ У 315

у све 4 рачунске радње, са десетицама и јединицама, подељеним на десетице, само је трећа десетипа предвиђена прво до 25, па до 30. У ТУ делу су новци, мере и време, а у У делу су задатци за опште понављање. И, на послетку, долази „садржај“.

Да видимо сад сваки део за себе.

оде о Понављање од 1 до 20

На 1 стр. ови бројеви представљени су великим тачкама и означени цифрама, само што су цифре далеко од тачака.

У овом делу, поред доста лепих задатака, делови (разломци) очигледно су показани поделом линија на половине, трећине ит.д. до десетина. Код сваког дела тражи се претварање целина у делове, и обратно: делова у целине. Ја мислим да је ово много за [ раз. осн. школе. Место овога, држим, боље је питати: како се добивају половине, трећине и други деловиз Па, онда, шта је то трећина • И за тим тражити половину, трећину итд. од неколико бројева.

Напослетку су (поделом линија) упоређене половине, четвртине и осмине, те да се види да :/љ- има 7, и '/6. Исто тако упоређене трећине и шестине, те да се види да уз има “је. За тим су тако упоређене петине и десетине, те да се види да 5 има зло. Одмах за овим долази претварање ових делова једне у друге

Од писца је похвално што је ово овако очигледно извео али ја држим да ово претварање деца у осн. школи не могу изводити. — Ако се ово програмом тражи, онда је он претеран.

Место овога боље би било да су делови поређани редом, те да се види да су делови све мањи што се на више дели; и обратно: да су све већи, што се на мање дели.

п дно Рачунања са чистим десетицама

У овом делу је изведено рачунање са чистим десетицама до 100, у сва 4 рачунске радње.

Као што се види, писац је против онога начина (Грубеов начин) предавања ралуна у 1 у П раз., по коме се предаје број по број, а за тим по неколико бројева (групице), у сва 4 вида; већ налази да треба прво радити са чистим десетицама у сва 4