Učitelj

ве Љеш КЕ 389

РАЗНИ ЗАПИСИ

Лепи примери рада приватне иницијативе. Позната је ствар да приватна иницијатива може много и да ради и да уради на сваком пољу. Потребно је само рад приватне иницијативе правилно и практично ортанизовати, савесно водити искрено упућивати па је успех њена рада осигуран.

Код нас није довољно развијена приватна иницијатива. Потребно је помагати и упућивати ово зато имамо и даље с планом радити на ширењу њеном.

Човек се и диви и одушевљава кад посматра шта све ствара приватна иницијатива код других народа.

Желећи да јаче заинтересујем за ову ствар, културнији и за напредак пособнији део нашега друштва, ја ћу изнети на овоме месту примере рада приватне иницијативе код других народа и то искључиво рада који са школом стоји у посредној или непосредној вези.

Овога пута изновим четири примера код словенских народа Чеха, Пољака и Словенаца.

1. За јубиларну прославу Ческе Школ. Матице, чески народ спрема Матици дар од 1.000.000 кр. Досад је скупљено 508.000 кр. а скупиће се и остатак јер се на томе живо ради.

То је прави народни дар који показује колико љубав народа који дарује толико и заслуге школ. Матице, за коју се народ залаже. Пример достојан и поштовања и подражавања.

2. Ческо место Буђејевице (око 25.000 стан. има своју (месну) Матицу Школску независну од опште Ческе М. Школске. Поред обилних прилога које Чеси из овога места дају на опште народне потребе, они су овој месној М. Школ. дали, у год 1898, прилога у 54.000 кр. Ову суму приложили су махом новчани заводи и индустриска предузећа. Хвала им и с наше етране.

3 Школска Матица Пољска има 800 одбора својих са 200.000 чланова Ових 800 одбора намерни су да отворе и издржавају 800 народних школа својих по разним местима издељене пољске краљевине. Ове се школе отварају нарочито за сиротнију децу, која су често силом прилика нагнана да посећују туђинске школе. У жељи да очува и развија националну свест своју понеки народ пристаје, да уз досадашње поднесе и нове жртве, ми му желимо успеха.

+. И Словенци су народ који мора да води очајну борбу за своју народну егзистенцију. Силни таласи германштине запљускују и овај мали народкоји показује јединствену отпорну снагу у одбрани својих народних интереса.

Између многих друштава која корисно делају у служби народа веома је важно Друштво Св. Ћирила и Методија. Тамо где су потребне словеначке народне школе, а влада неће да их отвара, отвара их и о њима се стара ово корисно друштво. Родољубиви и вредни Словенци прилажу овоме друштву скоро 300.000 кр. годишње, како би оно могло што више и успешније радити на сузбијању германске бујице, која и тако нагло и тако ненадно придолази.

Словенци желе да створе Друштву Св. Ћирила и Методија главницу од 1.000:000 кр., како би му тиме обезбедили напредак и омогућили што интензивнији рад. Да би се до ове суме што сигурније дошло, дошло се на идеју да се Словенци и Словенкиње осигуравају у корист овога друштва. Словенци су се за ову ствар споразумели са једном ческом банком, која им је у свему изашла на сусрет и у многоме им овај посао олакшала и упростила.