Učitelj

398 а ЕРЕ ЈБ

НЕОЈУ ТЕ ЈА ХХУТ Учитељске Скупштине, донета поводом расправе Михаила М. Станојевића о наставном програму, претресене на скупштини:

1. ХХУТ Учитељска Скупштина налази, да данашњи наставни програм не одговара ни духу садашњег закона о народним школама, ни захтевима педагошко-дидактичким. Стога га треба променити, како би одговарао и захтевима садашњег закона и потребама живота.

9, Наставни програм треба у главноме удесити тако, да буде једнак и за сеоске и за варошке школе; али ће чинити одступања само у толико, у колико траже месне прилике и потребе појединих крајева.

3. Да би се могло водити што више рачуна о дечјем здрављу и темељној обради наставног градива, програм не сме бити пре· трпан. Он треба да одговара познатом дидактичкои начелу: „мало, али темељно.“

4. С обзиром на данашње прилике програм треба тако удесити, да буде знатно краћи у неподељеним школама, где настав. ници раде са 4, 3 или 2 разреда, од програма у подељеним шко лама, у којима раде с једним разредом, пошто зато нема нитивремена, нити физичке могућности за темељну обраду градива.

5. С погледом на полне разлике ученика, наставни прогрм треба тако удесити, како би водио рачун и о тим разликама.

6. Да би се наставницима дало више времена да воде рачуна о васпитању у ужем смислу, а нарочито о физичком развитку ученика, треба смањити број недељних часова. |

7. Наставни програм треба да буде у појединостима израђен (детаљисан), како би се у интересу учитеља избегли сукоби између надзорника и наставника. И на послетку.

8. Како српски народ данас живи у изузетним приликама у погледу. свог националног опстанка и како му је потребна сада више него икад радња на остварењу националних задатака и његових заветних мисли, треба ставити као средиште целокупне наставе оне предмете, који имају за задатак развијање националних _ "и патриоских осећања.

Ми. М. Статојевић, Бог. М. Вукићевић, Крста Јонић, учитељи.

Пљлредседник чита писмен предлог Д. Милентијевића да се скрати данашњи програм у настави. Скупштина усваја и ставља у дужност Гл. Одбору да исто поради код г. Министра.

Милат Поповић тражи анкету од учитеља за израду програма и да га упути министру.

Известилац буџета за 1909. и 10. год. М. Поповић чита свој писани извештај о буџету. Предлаже да се прими предлог буџета - са овим изменама. Повећање личних партија издатака изоставити.