Učitelj

404 УЧИТЕЉ

4 5 |

лама и да би овако требали да раде и остали окр. школ. одбори у интересу основ. школа. Са овим је седница закључена.

' | ' Председник Секретар, Главног Одбора, Жив. Јовановић Урош Благојевић

П САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења. Држан 22. августа 1909, фод. Били су: Урош Благојевић, Стев. Ђорђевић, Станиша Ста- | иншић, Мих. Станојевић, Петар А. Лукић, Анта Стојиљковић, Груја = Аџемовић и Живко Јовановић. 4 1. Секретар чита акт П. Лукића бр. 108. о коме се почела | дискусија. У томе је г. Живко Јовановић дао оставку на секре- | тарство у Главном одбору, што је и образложио. Главни Одбор је усвојио његове разлоге и решио: да је изјава г. Лукића сада | постала беспредметна, после чега је г. Лукић изабран за секретара | у Главном Одбору. 5. Оаште Радничко Друштво моли, да Главни Одбор белешком у „Учитељу“ препоручи распродају срећака његових, које су намењене хуманим циљевима, и

По овај је ствари одлучено: Да се ово преко учитеља обзнани и препоручи учитељима распродаја ових срећака.

6. Вођен је разговор о томе како би било да се неки чланови Главног Одбора изашљу, те да пораде код Окр. Школ. Одбора да би се што пре наплатила вересија од „Учитеља“ и „Мале Србадије“ која је доста велика.

Главни је Одбор по овоме одлучио: Да глг. Михаило Станојевић и Урош Благојевић обиђу крајински, моравски, нишки, пиротски, врањски и крушевачки округ, те да настану да референти Школ. Одбора вересију прикупе и што пре пошљу. У име тога издаће се г. Михаилу Станојевићу тридесет (30) динара трошка, а г. Урош Благојевић да поднесе рачун свога трошка по повратку.

По повратку г. Уроша упутиће се г. Живко Јовановић у Смедерево, Пожаревац, Градиште и Петровац у истом циљу.

Овим је састанак закључен.

Председник,

Урош Благојевић Секретар, .

Петар 8. Лукић