Učitelj

408 | МИ ТАН ЈБ

сам лично то све прекужио и победио, али гледам млађе како се муче, зато и разумем зашто су школе празне...

Хтеде Вуле још низати своје тираде, али га изби из такта Јеврејин предузимач. Њега ни најмање не интересоваше ни свирка виолине, ни дивна летња ноћ, нити разговор који је се водио. Пре вечере причао је нешто мало о сечењу дрва и о некаквом млину што је купио, а после сву пажњу његову заузеше добро јагњеће печење и масна, врућа гибаница. Зато је он са правим гастрономским уживањем и вештином дуго после свију пребирао по тањиру, заливајући залогаје добрим црним вином. За време јела на лицу му је се могло познати да му се тада душа спокојно одмара и да би се тада тешко макао кад би се и кућа запалила.

Кад се ми после вечере највише раздрагасмо, он је већ у велико дремао. Али пред крај Вуловог говора некако се разбуди, мало се протегли, протрља очи и образе, зевну једно два три пута, па, ваља да це би и даље дремао, реши се да се и он мало умеша у разговор.

= Но, каже, ви сте учитељи одлично награђени за. ваше партизанство. Замислите, господин професор — рече обраћајући се ревизору — мој књиговођа има 3000 дин., а моште мислити један учитељ има исто толико !

— А у чему то више вреди твој књиговођа од једног учи“ теља% Шта он користи више Орбији — рђо швапска%! — загрме | Вуле и своје страшне очи исколачи на Јеврејина, а жиле му на челу набрекоше, реко би смождиће га.

Страшан беше Вуле на очима кад плане. Поглед му је тада као у Марка кад је дочекивао Љутицу Богдана, а речник као оног француског пуковника пред батеријама Велингтонових топова на Ватерлоу. Особина његова темперамента била је да тако планеи у најинтимнијем разговору кад осети што неправо. Лице му онда дође страшно као да је тројицу убио и тада обично почасти противника псовком. Њему је се праштало све. Он чак никоме није говорио — Ви, а, што је јединствено, частио је псовком, и то у очи, људе од највиших положаја с којима је се познавао, што је увек изазивао буран смех.

— Јеврејин, који га раније није познавао, ушепртљи и поче се извињавати.

— Погрешили сте с поређењем, умеша се ревизор. Ви за“ борављате да учитељи почињу каријеру са 50—60 дин. и тек кад изгубе здравље, а стекну дугове добијају оно што ви помињете.

— Но молим, молим, Ви се варате у мени. Што се лично мене тиче, кад бих се ја сам питао, ја бих гласао да вам се да. још толико — заврши лукави Јеврејин. | .

Исписмо још по једну, па одосмо на спавање.

оа

пара