Učitelj

410 УОЧИ ТЕ ЈЕ

уклањати, али је права потреба да од сада и више и интензивније него досада радимо на стварању и подизању установа које ће нам за живота олакшати материјалне прилике наше, а после смрти колико толико помоћи породицама нашим.

Не може бити сумње да потребе живота бивају све разноврсније, све многобројније, да живот постаје све скупљи како за оне који имају у изобиљу срестава за живот, тако и за оне који морају, са оскудице у средствима, да савлађују многе тегобе живота. Међутим награде које за свој рад прима наше чиновништво у опште а учитељетво посебице не стоје у правилној сразмери према. трошковима, које неминовно морамо чинити за солидну егзистенцију нашу и породица наших. Нас ће, то је неоспорно, време и прилике нагнати да опет ускоро потражимо од државе да поправи наш материјални положај, што ће ићи све теже у колико нам кадар постаје бројно већи, али поред тога ми морамо сами радити на стварању прилика за побољшање нашег материјалног положаја. Ми смо и до сада покушавали да нешто и на томе пољу радимо, али је тај рад некако, бар мени изгледа, без довољног плана, без одређеног правца и изгледа довољног уверења. у маси нашег училтељства да нам на тој матери јалној страни треба и много више радити и много више урадити.

Поред незнатнијих позајмица појединцима п несталне помоћи породицама и деци умрлих учитеља наше учитељство није лосада створило ништа што би стално и интензивно олакшавало тегобе материјалних прилика наших.

Покрет за подизање пансионата за учитељску децу, који се у нас тек у последње време, што је доста касно, јавио, биће надајмо са, почетак нашег озбиљног и преданог рада у економском напретку нашета реда. Међутим се у овоме правцу мора још много радити, а да се да