Učitelj

480 УЧИТЕЉ А

Па како ће се учитељи и теоријски добро спремити, па да не буде овога незадовољства; — Писац нам на то одговара овако: И теоријска настава и практично упуство само су помотња срества; у ствари пак учитељ сам себе васпитава за учитеља, и ако сам себе не васпита, не може га нико,ни васпитати за то. Учитељ се може, дакле, само сам спремити за свој позив.

Кад би тако било, онда би требало,учитељске школе затворити. Да учитељ може (читањем, размишљањем, пробањем и угле- | дањем) своју спрему доста проширити и усавршити, то је истина; али да се може само сам довољно спремити за свој повив, то је немогуће. Дакле, на против, главно је школска спрема, 4 ово су после помотња срества.

То је канда и писац увидео, па зато мало даље вели: „Али то не значи, да она помотња срества (теоријска и практична настава) немају велике вредности за њ; не, опа су увек од огромне вредности.“ Како то, теоријска и практична спрема мало пре беху само помотња срества, а сад су оне од огромне вредност 2)

Данас се тражи и од радника, који раде мртве ствари, да их и научно знају, да не раде само угледањем на старије, а како

може да се то не тражи и од наставника #! Ђ. 6. Којић, учит. (Наставиће се) 5

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Карта Босне и Херцеговине у размери 1:750.000. Израдио Радоје Дедитац. 1909, год. Издање „Кола Српских Сестара“. Цена 7

Наше хумано и племенито друштво „Коло Српских Сестара“ има обичај редовно, да уза свој алманах „Вардар“, који издаје почетком сваке године, приложи и по коју карту које српске покрајине. Мисао доиста лепа и похвална као што му је и сваки посао. Уз „Вардар“ од ове — 1910. — године ово друштво је приложило карту наше злосрећне Босне и Херцеговине у размери 1:790.000. Ову је карту израдио млади и одличан радник на томе пољу г. Дединац. Карта је израђена веома марљиво и пажљиво. Од главног ништа се није пропустило а да се у њу не унесе. Сем планина и река у њој су заступљена главнија села, па онда варошице, вароши, среска и окружна места, друмови, жељезнице, | и др. Сем овога лепо су и јасно назначене равнице, поља и покрајине. Висинска скала такође је лепо и марљиво израђена, што домста служи на част како приређивачу, тако и нашој картограф-