Učitelj

490 УЧИ Т ЊоБ

Посебице би нам могао рећи шта се је постигло о правилнијем издожавању народних школа, и је ли се предузимало штогов против тога, што у учитељски ред улазе људу, који често пута немају ничега заједничког са наставом и васпитањем.

Налазимо, да су сва ова питања од битне важности по живот наше народне школе, о којој се наше Учит. Удружење има најбрижљивије старати.

|

Му

Напослетку, да речемо штогод и о школ. музеју. |

Школском музеју, установи која треба да покаже развоји напредак наше нар. школе Удружење мора поклонити особиту бригу и пажњу. Удружење је по својој дужности позвато, да створи што повољније услове за цветање ове установе, која има и свој чисто национални значај.

Заузимљиви и вредни учитељ и оснивач ове посве корисне установе г. Дим, Ј. Путниковић, показао је поред љубави и труда и довољно разумевања за послове ове врсте, иа чем нека му је и овде изјављена топла благодарност. Не мање заслуге за школски музеј има данашња управа музеја, који је свакако од велике користи школској настави. Да би школ. музеј проширио обим своје делатности мишљења смо, да Управа отпочне рад на прибирању свају умбеника како оних који се сада употребљавају, | тако и очих који су се ма када употребљавали у срп. нар. школама по свима српским крајевима. Тога ради потреба је да управа музеја изабере бар пет чланова из унутрашњости, који би били сарадници на њеном послу. ·

Предајући ХХУТ учитељ. скупштини овај непотпун извештај о делатности Главног Одбора у 1908/9. ми јој благодаримо на поверењу и молимо да прими овај реферат похваљујући и“ разрешујући досадашњу Управу Учит. Удружења, с тим да нова Управа води строга рачуна о учињеним напоменама.

Београд. 7. авг. 1909.

Председник одбора, Секретар Васа К. Франићевић. Душ. Р. Михајловић

Чланови: Милан В. Поповић, Јов. Максимовић.