Učitelj

496 учитељ

+ Перо Костић-Кујунџић

1. децембра, пр. год. у Никшићу је преминуо стари народни учитељ, чувени херцеговачки јунак Перо Костић-Кујунџић.

Пок. Костић родио се у селу Превишу у племену Дробњаку, године 1829. Његов отац Коста Кујунџић преселио се у Пљевља и ту је Пера учио школу а доцније је постао и учитељ. Костић је био један од оних виђених Херцеговаца који су се увек истицали смелим пожртвовањем за добро и слободу народну.

У раној младости, у својој шеснаестој години, Костић се при: дружио четама најхрабријих херцеговачких војвода. У времену четничког ратовања он се одликовао особитом вештином напада на турека. села и освајања турских каравана. У босанско-херцеговачком устанку 1875. год. он је имао и своју чету храбру и одабрану. Исте године у Херцеговини је организована једна ретка чета у којој су били најистакнутији јунаци: покојни Пера Костић. Јоко Костић, његов брат, Милан Церовић, Милош Томић и поп Лука Ђуровић, Ова чета била је Турцима телико додијала да су је прозвали „Шејтан чета“, тј. Ђавоља чета.

За време ратова 1875.-6,-7. и 8. Костић се одликовао јунаштвом као достојан потомак старе јуначке куће Кујунџића. да осведочено лично јунаштво добио је златну медаљу Обилића, највеће јуначко одличје у Црној Гори. У бојевима је рањен два пута.

После завршених ратова он је радио, као примеран учитељ, на културно-просветном пољу Црне Горе са успехом и похвалом. Због тога је био јако цењен и поштован у народу. |

Овај заслужни народни борац задужио је данашњи нараштај да му каже:

Лака ти српска земља за коју си живео и радио.

+ Кузман Миловановић

30. децембра пр. године умро је у Новом Саду пок. Кузман Миловановић школеки надзорник епархија бачке и будимске.

Своје дужности и као учитељ срп. осн. школе и као школски управитељ и као школски надзорник и као народни посланик на српском прквеном сабору у Карловцима и као уредник Ш«олског Одјека и Невена вршио је пок. Миловановић са пуно савести, разумевања, љубави и преданости, те се тим исправним радом одужио своме српском племену.

Као друг а и као старешина учитељски пок. Кузман оставио је најлешше успомене.

Бог да га прости! Вечан му спомен!