Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 668

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

РЕФЕРАТИ

Педагогијска књижица. Уређује Милан Шевић, проф. Издаје књижарница Рајковића и Ћуковића у Београду.

Педагошко искуство. Написао Д-р В. Бакић. Цена 70 пара. Београд 1909. године.

Ово је М и за сад последња свеска ове књижнице. У њој су 3 главна дела: Школске дужности; Предавање; Испитивање и оцењивање. Сва три ова дела штампана су раније у годишњим извештајима учитељске школе, кад је уважени писац био управитељ ове школе.

Књижица ова део је примењене педагогије са много практичних напомена и опажаја пишчевих; а како се дотиче основних и средњих школа, врло корисно ће послужити наставницима и једних и других школа. Сваком наставнику она сваки дан може послужити као чувар да не скрене с права пута, и као опомена на шта треба да пази, чега да се чува и шта да ради.

Да разгледамо сваки овај део за себе.

Т. Школске дужности. У овом делу су дужности ђака и наставника према самом себи, према друговима и према "школи. После тога долазе 30 врло поучних напомена као допуна и потврда предњим излагањима.

Ове кратко написане напомене побуђују нас на доста размишљања и дају нам згодне теме за разговор у друштву и за њихово третирање на учитељским зборовима.

Не могу пропустити а да неколико значајнијих места из ове књижице не испишем.

На стр. 9. уважени писац каже: „Савестан учитељ спрема се такође за свој рад у школи. Пратећи науку, вежбајући се у уметности и интересујући се за живот свога народа — он проширује и утврђује своје опште образовање; а радећи на педагошком пољу, спремајући се сваки дан за предавање и васпитајући своју децу — он се усавршује у својој струци. Који учитељ не ради тако, тај мора заостати у науци и у педагошкој вештини, јер обе иду упоредо и непрестано се развијају.“

Писац се не држи строго оне изреке: „Бежи од рђава друштва“, него, на против, дозвољава дружбу другова и са таквима, али — наравно — ако имају јаку моралну вољу, да их такво